Велико Търново пoсреща Световната организация на местните власти Престижният форум е в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС

Разследват животновъдна ферма в Ново село (СНИМКИ) Крави предизвикват ПТП-та, тъпчат гробове, нахлуват в интернат, землището осеяно с трупове на говеда

Вежди Рашидов: Надявам се, че Борисов и Радев ще се разберат като мъжкари

Самолет с 66 души на борда катастрофира в Иран

Шумен почита паметта на Апостола на свободата

Гришо срещу Федерер на финала в Ротердам Българинът досега няма победа срещу швейцареца

Тръмп разкритикува ФБР за пропуските му във връзка със стрелбата в училище във Флорида

Д-р Димитър Петров: Има тотална намеса в управлението на здравната каса

„Спейс Екс“ отложи изстрелването на испански сателит

Доналд Тръмп: Изборите през 2016 г. не са повлияни от руснаците

Отбелязваме 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски

МВнР осъди провеждането на Луковмарш

Президентът на Армения: Азербайджан да се откаже от нереалистичните си очаквания в Нагорни Карабах

Сирни заговезни е, иска се прошка

Втори боен кораб на САЩ навлезе в Черно море

Обезопасиха 100 електрически стълба за опазване на птиците

EVN и “Зелени Балкани” обезопасиха 100 електрически стълба за опазване на птиците в защитена зона “Сакар”, част от екологичната мрежа НАТУРА 2000, съобщиха от централата на ЕVN в Пловдив. Обезопасяването бе извършено от сътрудници на EVN в Свиленград и включваше монтиране на изолации на рискови за птиците стълбове в района на проекта на Зелени Балкани “Възстановяване на белошипата ветрушка”.
По този начин ще се осигурят безопасни условия не само за белошипите ветрушки, но и други видове като царски орли, щъркели и други птици, които често използват елементите от електроразпределителната мрежа като места за кацане, почивка или гнездене.
В рамките на тези дейности предстои да бъдат обезопасени още 100 стълба на територията на защитена зона “Бяла река” в община Ивайловград и защитена зона “Крумовица” в община Крумовград. По този начин ще се редуцира броя на птиците, ставащи жертва на необезопасени стълбове и проводници и ще се намалят случаите, в които електричеството се прекъсва от сблъсък на птици с елементи от електроразпределителната мрежа.
“Зелени Балкани” и EVN работят съвместно в тази насока от дълги години и са осъществили различни инициативи – изолиране на електрически стълбове и проводници, обезопасяване на щъркелови гнезда, спасяване на бедстващи щъркели, организиране и провеждане на обучения за повишаване на капацитета на експертите и др.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Не мога да повярвам, че са свършили нещо тези зелени, тъй като главно се занимават с изнудване на бизнеса в България.

  2. Да, бе! То звучи много хубаво, ама сигурно са похарчили 10000 лева и са присволи субсидия за 300000 лв. Те така само работят.

  3. Абе, а някой ще ни обезопаси ли и нас от набезите на дивите животни? Нали се сещате, че това обезопасяване ще излезе от нашия джоб. ЕВН просто ще го калкулира като разход и ще го плащаме ние със сметките си. Как така един век имахме електрически стълбове и изведнъж се оказва, че трябва да ги обезопасяваме? Колите пречели на размножаването на зайците, работата на фабриките смущавала гъсениците, стълбовете пречели на птиците… Ами дайте да се изнесем от страната, че да не пречим на никого и да се приключи въпросът, а?

  4. Веднага МОСВ да открива обществена поръчка за преброяване на дивите птици у нас! Поръчката естествено трябва да бъде спечелена от човека на Иво Прокопиев – Тома Белев, който ще започне лично срещу няколко милиона да брои дивите птици!

  5. Всички комини да се затапят, че пречат на прелетните лястовици. Да се спре това нагло безочие на хората да се топлят. Зимата на студа, че да са в равновесие с природата.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.