Тръмп призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Путин и Ердоган обещаха да довършат „Турски поток“ до края на 2019 г. Двете страни ще засилят сътрудничеството си за стабилизиране на Сирия

И уискито жертва на Брекзит без сделка Производители предупреждават за оскъпяване на напитката и проблеми с износа й

Русия представи ракетата „нарушител“ на пакта със САЩ 9М729 накара Вашингтон да обяви, че излиза от подписания през 1987 г. договор с Москва

Швейцарският WWF с намеса в държавната политика за туризма „Зелената“ офшорка пробутва на Министерския съвет стар и манипулативен доклад за Пирин. Вместо ски предлагат археологически екскурзии и фото разходки

Висока лавинна опасност през следващите дни, ПСС съветва да бъдем внимателни в планината

Здравето опасно за българските лекари Поне четири са нападенията в спешни центрове последните дни

Ердоган: Развитието на отношенията между Русия и Турция влияе позитивно на регионалната сигурност

Депутатите узакониха проверки на публикации (обзор) Комисията за защита на личните данни има право да влиза в медии и да рови в компютрите на журналистите

Осигуряване след пенсиониране и облекчения за деца

Нинова покани Ахчиева в телевизията на БСП

3 млн. души губят акциите си от приватизацията АИКБ настояват да се оттегли предложението

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 януари 2019

Българско дружество купи банка в Молдова Холдинг “Доверие” взима 64% от Moldindconbank

GPS координати на всяка къща и блок Доброволно ще казваме религия, етнос и здравно състояние

Обезопасиха 100 електрически стълба за опазване на птиците

EVN и „Зелени Балкани“ обезопасиха 100 електрически стълба за опазване на птиците в защитена зона „Сакар“, част от екологичната мрежа НАТУРА 2000, съобщиха от централата на ЕVN в Пловдив. Обезопасяването бе извършено от сътрудници на EVN в Свиленград и включваше монтиране на изолации на рискови за птиците стълбове в района на проекта на Зелени Балкани „Възстановяване на белошипата ветрушка“.
По този начин ще се осигурят безопасни условия не само за белошипите ветрушки, но и други видове като царски орли, щъркели и други птици, които често използват елементите от електроразпределителната мрежа като места за кацане, почивка или гнездене.
В рамките на тези дейности предстои да бъдат обезопасени още 100 стълба на територията на защитена зона „Бяла река“ в община Ивайловград и защитена зона „Крумовица“ в община Крумовград. По този начин ще се редуцира броя на птиците, ставащи жертва на необезопасени стълбове и проводници и ще се намалят случаите, в които електричеството се прекъсва от сблъсък на птици с елементи от електроразпределителната мрежа.
„Зелени Балкани“ и EVN работят съвместно в тази насока от дълги години и са осъществили различни инициативи – изолиране на електрически стълбове и проводници, обезопасяване на щъркелови гнезда, спасяване на бедстващи щъркели, организиране и провеждане на обучения за повишаване на капацитета на експертите и др.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Не мога да повярвам, че са свършили нещо тези зелени, тъй като главно се занимават с изнудване на бизнеса в България.

  2. Да, бе! То звучи много хубаво, ама сигурно са похарчили 10000 лева и са присволи субсидия за 300000 лв. Те така само работят.

  3. Абе, а някой ще ни обезопаси ли и нас от набезите на дивите животни? Нали се сещате, че това обезопасяване ще излезе от нашия джоб. ЕВН просто ще го калкулира като разход и ще го плащаме ние със сметките си. Как така един век имахме електрически стълбове и изведнъж се оказва, че трябва да ги обезопасяваме? Колите пречели на размножаването на зайците, работата на фабриките смущавала гъсениците, стълбовете пречели на птиците… Ами дайте да се изнесем от страната, че да не пречим на никого и да се приключи въпросът, а?

  4. Веднага МОСВ да открива обществена поръчка за преброяване на дивите птици у нас! Поръчката естествено трябва да бъде спечелена от човека на Иво Прокопиев – Тома Белев, който ще започне лично срещу няколко милиона да брои дивите птици!

  5. Всички комини да се затапят, че пречат на прелетните лястовици. Да се спре това нагло безочие на хората да се топлят. Зимата на студа, че да са в равновесие с природата.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.