Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев е на официално посещение в Румъния

Организираха кулинарна надпревара за Деня на християнското семейство в Елена

Тежка катастрофа затвори пътя Варна-Бургас Младеж загина след челен сблъсък между товарна кола и микробус

Семейство подари кувьоз за 20-я рождения ден на сина си

Пенсионер с трабантче блъсна човек на зебра

27 книжки бяха отнети за седмица в Сливен и областта

Студенти от Стопанска академия участват в конкурс за стипендианти на фондация „Атанас Буров”

Калоян Паргов към Съюза на писателите: Вие браните българския дух

Собственикът на Фейсбук Марк Зукърбърг няма да подава оставка

10 деца са родени с подкрепата и на общинския фонд „Инвитро” в Търговище 15 двойки са получили финансова подкрепа тази година от общината

Вижте новата вицепремиерка Марияна Николова като ловджийка (СНИМКИ) "Обeдинявa ги тoвa, чe ca жeни. Пpи тoвa кpacиви. Пpи тoвa cмeли", гласи описанието на клуб "Бендида"

Работодателите обещаха ръст на средната заплата догодина

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 21 ноември 2018

Мъж ограби глухоняма бургазлийка, обещал и съвместен живот Взел спестените 30 000 лв. на жената и я зарязал преди границата

Осъдиха условно надрусан шофьор

Обезопасиха 100 електрически стълба за опазване на птиците

EVN и „Зелени Балкани“ обезопасиха 100 електрически стълба за опазване на птиците в защитена зона „Сакар“, част от екологичната мрежа НАТУРА 2000, съобщиха от централата на ЕVN в Пловдив. Обезопасяването бе извършено от сътрудници на EVN в Свиленград и включваше монтиране на изолации на рискови за птиците стълбове в района на проекта на Зелени Балкани „Възстановяване на белошипата ветрушка“.
По този начин ще се осигурят безопасни условия не само за белошипите ветрушки, но и други видове като царски орли, щъркели и други птици, които често използват елементите от електроразпределителната мрежа като места за кацане, почивка или гнездене.
В рамките на тези дейности предстои да бъдат обезопасени още 100 стълба на територията на защитена зона „Бяла река“ в община Ивайловград и защитена зона „Крумовица“ в община Крумовград. По този начин ще се редуцира броя на птиците, ставащи жертва на необезопасени стълбове и проводници и ще се намалят случаите, в които електричеството се прекъсва от сблъсък на птици с елементи от електроразпределителната мрежа.
„Зелени Балкани“ и EVN работят съвместно в тази насока от дълги години и са осъществили различни инициативи – изолиране на електрически стълбове и проводници, обезопасяване на щъркелови гнезда, спасяване на бедстващи щъркели, организиране и провеждане на обучения за повишаване на капацитета на експертите и др.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Не мога да повярвам, че са свършили нещо тези зелени, тъй като главно се занимават с изнудване на бизнеса в България.

  2. Да, бе! То звучи много хубаво, ама сигурно са похарчили 10000 лева и са присволи субсидия за 300000 лв. Те така само работят.

  3. Абе, а някой ще ни обезопаси ли и нас от набезите на дивите животни? Нали се сещате, че това обезопасяване ще излезе от нашия джоб. ЕВН просто ще го калкулира като разход и ще го плащаме ние със сметките си. Как така един век имахме електрически стълбове и изведнъж се оказва, че трябва да ги обезопасяваме? Колите пречели на размножаването на зайците, работата на фабриките смущавала гъсениците, стълбовете пречели на птиците… Ами дайте да се изнесем от страната, че да не пречим на никого и да се приключи въпросът, а?

  4. Веднага МОСВ да открива обществена поръчка за преброяване на дивите птици у нас! Поръчката естествено трябва да бъде спечелена от човека на Иво Прокопиев – Тома Белев, който ще започне лично срещу няколко милиона да брои дивите птици!

  5. Всички комини да се затапят, че пречат на прелетните лястовици. Да се спре това нагло безочие на хората да се топлят. Зимата на студа, че да са в равновесие с природата.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.