Гениите се прераждат, когато носят светлината в себе си (ВИДЕО)

Когато случайно попаднах на картините му, вече знаех, че гениите се прераждат, защото няма как дарбата, която е дадена на един преди стотици години, да бъде изгубена толкова лесно със смъртта на тялото му. Ако не се прероди в друго тяло. Тогава ми хрумна идеята, признавам, налудничавата идея, че точно един от най-големите съвременни художници на Испания и Европа ще даде интервю специално за "Труд news" и точно аз ще успея да стигна до него. Не знам кой е казал, че мечтите са безплатни, но повече вярвам на този, който пръв е сбъднал своята, че няма невъзможни неща...

Хосе Матеу Сан Иларио, известен с артистичния си псевдоним Ройо, е роден във Валенсия на 20 декември 1941 г. и желанието му да рисува започва в най-ранна детска възраст. Когато бил само на 9 г., баща му, лекар със силен интерес към изкуството, признал способностите му и започнал да наема частни учители, за да го обучават в рисуване, живопис и скулптура. На 14 години Ройо се записва в Кралската академия за изящни изкуства "Сан Карлос" във Валенсия. След като навършва 18 години, продължава своето художествено обучение при Адолфо Ферер Амблат, ръководител на отдела по изкуствознание в Академията. За да допълни своите знания, посещава големите музеи в Европа, виждайки от първа ръка творби, които биха го вдъхновили, включително картините на Диего Веласкес, Франсиско Гоя, Клод Моне, Пиер-Огюст Реноар и Хоакин Сорола. Има доказани паралели между изкуството на Ройо и това на Сорола. И двамата са описвани като „художници на светлината“.

В средата на 60-те и началото на 70-те години Ройо добавя още измерения към уменията си, създавайки театрални декори и правейки графична илюстрация и реставрация. През 1968 г. той започва да излага картините си в Испания и Португалия, по-специално - в Лисабон, Мадрид и Барселона и получава поръчка да нарисува кралските портрети на Крал Хуан Карлос и кралица София, както и тези на видни политически и обществени фигури.

„Винаги съм искал да бъда художник или, по-добре казано, никога не съм имал избор. Беше предопределено. Очите ми,
мозъкът и ръцете ми преведоха всичко в рисунки, форми и цветове. Това беше безкрайна игра с измеренията, които дадоха смисъл на живота ми. Рисуването е привилегия, която трябва да спечелите", казва Ройо по повод на изкуството.

На 25-годишна възраст той започва да изпитва нарастващо желание да нарисува родината си, да предаде светлината,
цвета и интензивността на Валенсия и Средиземно море. През 80-те години излиза извън испанските граници и показва картините си в Лондон, Брюксел, Копенхаген и Париж. Участва и в Международния панаир на изкуствата в Женева.

Започвайки през 1989 г. и продължавайки до днес, виждаме развитието на „зрелия“ стил на Ройо - драматичното използване на цвят и „текстуриране“ улавят предмета на фокуса му с уникален усет. Могат да се направят паралели към творчеството на европейските майстори; например с „почитта към женската форма“ на Ройо виждаме влиянието на Реноар. Това е почти портретно третиране на женския модел, уловен спокоен, съзерцателен, със заобикалящите го „изблици“ на цвят от флоралните пейзажи. „Харесва ми да вярвам, че картините ми достигат до далечни места и хора, които никога не са виждали Средиземноморската светлина. Прекрасна идея е моите картини да им позволят да изпитат блясъка на тази част от света”, казва Ройо.

Обхватните щрихи с четка и смелите цветни отрязъци привличат зрителя на картините навътре до последния абсолютен момент на осъзнаване, че човек всъщност е там, усещайки светлината и топлината на слънцето, солта и морските пръски и чувайки разбиващия се прибой. Ройо предава не само изображението, но и настроението и атмосферата. ROYO - Tarde Dorado 

(Ройо, "Tarde Duarte")

Тази светлина в неговите картини ни отвежда още по-далеч във времето, към 1475 г. в Капрезе, селище край Арецо в Тоскана, Италия. Тогава се ражда геният Микеланджело Буанароти. Баща му е съдебен администратор на Капрезе и управител на съседното градче Киузи. Майка му Франческа умира през 1481 г., а Микеланджело прекарва дълго време при дойката си и нейния съпруг каменоделец в градчето Сетиняно, където баща му притежава кариера за мрамор. "Заедно с млякото от моята дойка, получавах и уменията да работя с длетото и чука, с които правя моите фигури“, казвал геният за своите първи години живот.

Ако търсим паралелите в историите, още в ранна възраст Микеланджело започва да учи граматика при флорентинския хуманист Франческо да Урбино. На тринадесет става чирак на художника Доменико Гирландайо. След това, от 1490 до 1492 г. учи в академията, основана от Медичите. Учи скулптура при Бертолдо ди Джовани, а възгледите му за света и изкуството са повлияни от видни философи и писатели на епохата като Марсилио Фичино, Пико дела Мирандола и Анджело Полициано. През този период той създава релефите „Мадоната на стълбите“ (1491 – 1492) и „Битката на кентаврите“ (1491 – 1492).

Всеки гений е започнал своя път, учейки се от съвременните исторически личности в изкуството и обществения живот. Но черпи вдъхновение от природата и нейния връх - човека. От божественото у човека и у човешкото у Бога. За Микеланджело могат да се дадат много примери, които изобразяват светлината и вярата в този човек - например "Сътворението на Адам". В живите картини на гения, които са в пълен цветови контраст с мизерията, в която живее, началото е мъжът. Той е този, който привлича и от него струи светлината. 466 години след неговото раждане и 377 години след неговата смърт се е родил човек, който с четката си затваря кръга на Сътворението, изграждайки образа на жената - страст, жената - нежност, жената - Мадона и майка, която подрежда света на мъжа и го дарява с дете. И той го прави с изящество, сякаш държи не четка, а рисува с крилото на птица.

  Jose Royo Genesis Mother& Child HAND SIGNED MIXED MEDIA SERIGRAPH ON CLAY  PANEL | eBay

(Ройо, "Genesis")

Испанският художник Хосе Ройо предизвиква танца на сетивата, сливащи средиземноморското синьо и жълтото и ярко оранжевото на южното слънце най-вече в своите творби от Майорка. Отсядайки на острова всяка година, той използва бреговата ивица и скалите, белите пясъци и морския бриз, за ​​да подчертае ярката палитра цветове и да вдъхне допълнителен живот на гъстите, развяващи се коси на своите "герои". В имението му в село близо до Валенсия пък търси спокойния пристан, с овощни градини или боядисани в бяло стени като фон.

Може да е илюстрация на 1 човек

(Ройо, "Thank you Blue")

 

"Posando Original" by Jose Royo

(Ройо, "Posando original") 

Jose Royo Artist Signed Limited Edition Serigraph on paper:"La Perla" - Royo  Limited Edition Serigraphs

(Ройо, "La Perla")

Verano Limited Edition Serigraph on Panel by Royo - For Sale ...   

(Ройо, "Verano Suave") 

La Lectura by Jose Royo on artnet

(Ройо, "La Lectura")

Оказа се, че Ройо никога не е идвал в България, но не се съмнявам, че би имал почитатели тук поради естетическата наслада на българина, която живее у нас и която всеки би изпитал от картините му. Затова, поне малка част от тях можем да покажем тук заедно със специалното интервю, което Ройо даде за "Труд news":

Може да е илюстрация на 1 човек   Хосе Ройо

- Г-н Ройо, Вашите картини са впечатляващи в един луд свят, където има войни, уредени бракове, виртуална реалност, фалшива любов. Хората са стигнали до Космоса, но не се вглеждат в себе си. Какво Ви вдъхнови да рисувате?

- Рисуването, както всички творчески изкуства, е упражнение за самонаблюдение. Трябва да оставите настрана проблемите, които ви заобикалят, за да се опитате да дадете визия за това, което е важно за вас, интересува ви и ви вълнува. В моя случай жената, женственото, ме учудва. Опитвам се да представя жената като езическа икона. Красотата, мистерията и силата й приемам по естествен начин. Въз основа на реалността, на това, което е осезаемо, аз се опитвам да гарантирам, че в моите картини моите модели (които са приятели или част от семейството) са като Девите от всички религии: те предават спокойствие, елегантност, грация...те са вечни. Ако са пред морето, те са заобиколени от въздух, искряща светлина, цвят, движение, водовъртеж, който се движи електрически около тях. Но не, те пред лицето на този разврат остават безстрастни. Погледът им подчертава вертикалността на мисълта. Всичко вибрира, но те не.

- Започвате да рисувате едва на 9 години. Баща Ви е лекар, който Ви помага в това. Защо не станахте лекар и Вие, за да лекувате тялото, а избрахте да лекувате душата?

- Не бях квалифициран да бъда лекар, бях прекалено привлечен от образите и значението, което те съдържаха. За да ги дешифрирам, трябваше да се науча да рисувам. Целта да се научиш да рисуваш не е да рисуваш „добре“, а да научиш мистериозен език, който няма метод или граматика, който само много чувствителни същества могат да разберат. Един мъдър човек е казал: "Това, което не съм нарисувал, не съм го видял." Следователно трябва да се научите да "гледате", а това отнема много време. Толкова дълго, че когато животът ви свършва, все още да учите първите уроци. Същото се случва и с рисуването: управлението на цветовете, които имате върху палитрата, е като диригент на оркестър, който вдига палката и кара всички инструменти да звучат. Толкова е трудно, че трябва да го приемете като игра, детска игра, забавна, вълнуваща и нещо, което искате да играете цял живот. Нищо друго не си струваше повече.

- Вие сте роден по време на Втората световна война. Вярвате ли в късмета?

- Всъщност аз не съм роден през Втората световна война. Роден съм в следвоенния период на Гражданската война в Испания. Тук нямаше нищо друго, просто разкъсана, разделена страна, започнала 40-годишна диктатура и напълно изолирана от останалия свят. Дори Втората световна война не се е случвала тук, защото тук нямаше какво да се прави и вижда.
Това затвори всеки хоризонт, трябваше да оцелеем. И едва през 60-те години Испания започна да комуникира малко повече с останалия свят. Бях на 20 години и имах мисия, която трябваше да изпълня: да знам как да рисувам. Защото бях уверен, че в близко бъдеще, ако се справя добре, това ще бъде ключът към широкото отваряне на вратите към късмета. Късметът трябва да се провокира, иначе го няма.

- Как се почувствахте, когато Ви избраха да рисувате Крал Хуан Карлос и доня София?

- Вече бях рисувал важни хора, опитах се да изпълня тази поръчка като поредната друга. Трудното е да преодолееш значението на поръчката: човекът, който я поръчва, очаква да му направиш „костюм по мярка“. Трябва да го преодолеете, като се опитате да му придадете картинно качество. Дори и никой да не ви моли за това.

- Казвате, че рисуването е привилегия, която трябва да си спечелите в живота. Как успяхте да я спечелите? Може би с много труд, талант и още нещо?

- Напуснах града и отидох да живея в планината, без да контактувам с почти никого, за да се концентрирам върху това, което искам да правя. Това беше начинът, по който спечелих привилегията. В Древна Гърция вярвали, че когато боговете дават на човек специална сила, те същевременно му дават и камшик като присъда. Трябвало е да понесеш и болката, за да заслужиш привилегията.

- Показвате картините си навсякъде по света - Копенхаген, Мадрид, Барселона, Париж, Брюксел. Има ли град, в който все още не сте ги показал, а искате?

- Светът е голям, има стотици места, където никога не съм бил или дори не знам, че съществуват. Нарисувал съм много картини, но не съм успял да заема повече пространства от тези от част от Европа, Америка, Япония или Китай...Не съм успял да „нахлуя“ на повече места, аз съм човек. Но картините имат свой собствен живот, те продължават да живеят стотици години и животът им е невъобразим.

- В творчеството Ви има период, в който рисувате Валенсия, морето... Какво изпитвате, когато ги видите и когато ги рисувате?

- Идентифицирам се с всяко място и върша работата на нотариус: да запиша, че това е било точно така в този момент. Замразявам го навреме. И също така го замразявам в погледа си, в ума ми. Рисуването е най-добрият начин „винаги да сте там“.

- Имате страхотни картини на жени. Те са тихи, красиви, съзерцателни, но има нещо скрито в тях. Има страст. Вярно ли е?

-Без страст не си струва да живееш или да обичаш. Друг мъдър човек е казал: "Който е познал страстта, ще я търси през целия си живот." 

Може да е изкуство

(Ройо, "Rojo vino")

- Може ли светлината на Средиземноморието да стигне до България? Били ли сте някога тук, Вие и Вашите картини?

- Нямах късмета да опозная България. Но аз вярвам, че средиземноморската светлина достига до краищата на света, това е светлина, която носи древна култура. Нейната философия, нейната етика, нейното изкуство... създават начин на съществуване, който се превежда в няколко думи: Да живее живота!

- Вярвате ли, че Вашите картини пътуват във времето, че гениалните художници могат да се превъплъщават? Според мен Вашите картини могат да спасят човешки животи, могат да спасят цивилизацията сега, когато всичко останало я убива. 

- Добрата боя предава енергия, тази енергия се предава в атоми, които от своя страна произвеждат повече енергия. Те комуникират с човешката концепция за това, което разбираме като ВРЕМЕ. Времето обхваща всичко, минават щастливи дни, минават нещастия, но слънцето продължава да грее вечно. Слънцето безстрастно съзерцава Земята и хората, които живеят на нея. Понякога невежи хора, които си вредят нещастно и които друг път се обичат и се грижат един за друг, но които (въпреки че несъзнателно го знаят) действат според интуицията, че сме безкрайно малка и незначителна частица в космоса.
Самата картина има лечебна сила. Зрението го улавя, отвежда го до мозъка и създава благотворно усещане за цялото тяло. Картината не лекува раната, но облекчава болката и кара мисленето да става по-позитивно. 

В този смисъл, Христина, смятам, че и Вие сте страстна като мен. И аз високо ценя това качество и Вашите усилия да донесете средиземноморска светлина в България. На читателите, които четат това интервю или да гледат моя картина, благодаря за жеста да обедините две култури с Вашия поглед (отново се връщам към важността да знаете как да гледате). Благодаря Ви!

- Аз също Ви благодаря за това интервю!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства