Google преустанови договорите си с Huawei

Американският технологичен гигант Google е преустановил договорите си с Huawei, след като властите в САЩ взеха решение да включат китайската телекомуникационна компания в своя „черен списък“, съобщи Reuters.

На практика тази стъпка означава, че китайската компания ще бъде лишена от достъпа до технологии и програмно обезпечаване, с изключение на тази продукти, които са предоставени за открит достъп.

Huawei, например, ще загуби достъп до обновленията на мобилната операционна система Android, с която са снабдени смартфоните нейно производство. Китайската компания няма да може да използва програми, разработени от Google, като например приложението Google play и електронната поща Gmail.

Устройствата на Huawei, които вече са продадени или в момента са в продажба в България, няма да бъдат засегнати. Техните притежатели ще продължат да използват и получават ъпдейти за операционната система на своите смартфони и за всички приложения, ще имат достъп и да приложенията на Google като YouTube, Google Play и Gmail.

На 15 май президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, въвеждащ режим на ограничения, за защита на информационно-комуникационната инфраструктура на САЩ от чуждестранни заплахи. По-късно стана ясно, че министерството на търговията на САЩ е взело решение да включи Huawei и свързани с нея юридически лица в свой „черен списък“, поради заплахи за националната сигурност.

Коментари

Задължително поле