Избор на матрак: Как да получим максимална полза за тялото

Матраците идват в различни форми, размери и имат различни здравословни ползи. Всеки престижен магазин за матраци може да предложи на клиентите си богат избор според техните индивидуални предпочитания.

Как да изберем обаче такъв матрак, от който да имаме най-голяма полза за тялото?

Имайки предвид особеностите на физиологията и изобилието от вкусове сред клиентите, производителите произвеждат продукти с различна степен на твърдост, със и без пружини, с различни пълнители. Те използват последните данни от проведени научни изследвания и най-иновативните технологии за да ни доставят истинско удоволствие и комфорт при сън и почивка.  

Изборът на матрак в зависимост от възрастта

Добрата почивка и здравият сън допринасят за поддържане на здравето във всеки един момент от живота ни – както в ранна детска възраст, така и в дълбока старост.

Преди да посетите магазин за матраци,  обърнете внимание на следното:

  • Деца от 2 до 12 години: Тази фаза от развитието се характеризира с активен растеж и отново имаме формиране на гръбначния стълб. Ето какви матраци са подходящи за децата в тази възрастова категория – от твърди до средно твърди, безпружинни или с пружини.
  • Тийнейджъри от 13 години и младежи до 25 години: И в тази възраст продължава формирането на гръбначния стълб, като мускулният корсет се укрепва и развива. Ето защо матраците трябва да бъдат със средна твърдост – меките модели не са подходящи. Ако човекът е с наднормено тегло, тогава матракът е по-добре да бъде твърд.
  • В периода 25 - 50 години: В този период от развитието е необходимо е да се предотвратят евентуални заболявания на опорно-двигателния апарат. Изборът следва да се направи като се вземе предвид теглото, а също и текущото здравословното състояние.
  • 50 или повече години: В тази възрастова категория е важно да не се провокират нарушения на кръвообращението, както и да се намали натиска върху ставите. Средно твърди или меки матраци са добър избор.

Разбира се, на всяка възраст човек може да има проблеми с опорно -двигателния апарат и в такава ситуация ще е необходима помощта на ортопед. Само компетентен специалист може да даде полезни съвети относно индивидуалния избор на матрак.

Ползите за здравето от удобния матрак

Удобният матрак ще има лечебен ефект при много често срещани заболявания. Ето някои от тях:

  • На хората с лоша стойка с остеохондроза се препоръчва да спят на твърд матрак.
  • При болки в гръдния или шийния отдел на гръбначния стълб най-добре изберете матрак със средна твърдост.
  • При проблеми с кръста се препоръчва мек матрак.

Алергиите също са от значение. Хората с това често срещано заболяване ще трябва да се лишат от естествените пълнители (кокосови влакна, латекс) в полза на синтетичните, които не предизвикват алергични реакции (холофибър, холкон).

И размерът на матрака е важен за комфортния сън. При избора му, в зависимост от височината и дължината на човека е необходимо да се добавят допълнително още 20 см. Минималната ширина за удобен сън за единичен матрак е 80 см, за двоен матрак - 160 см.

Най -добрият избор за тези, които спят заедно на едно легло, са матраците с независими пружини. Такива модели могат да приемат формата на тялото и да се огъват само на тези места, където има силен натиск. По този начин, на спящият от другата страна, по никакъв начин няма да му бъде нарушено удобството. Дори и обръщайки се насън, всеки ще си има своя независима зона, което е гаранция за комфортния сън.

Цените на матраците варират. Понякога се оказва, че най-добрата опция за вашето здраве е по-скъп и съответно по-качествен матрак. Но дори и да не можете да си позволите такава скъпа покупка, има чудесна възможност – матраци на изплащане. Не пропускайте да се възползвате от нея.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука