Как да премахнем петна от вино по килима

Ако обичате вино и обичате да каните гости, които обичат вино, следващите редове са за Вас. Колкото и да е спокойно партито, все някога някой разлива вино на килима. Това на пръв поглед изглежда сериозен проблем, тъй като виното съдържа силни естествени оцветители, които правят петната от него много трудни за почистване. Но ако знаете какво трябва да направите и го направите наистина бързо, шансът да запазите любимия си килим в перфектно състояние определено е на Ваша страна. Ето как да премахнете петната от вино по килима с подръчни средства.

Газирана вода

Един от най-ефикасните начини за отстраняване на петна от вино е… с газирана вода. Ако имате бутилка на масата или в хладилника, започнете процедурата по почистването веднага. Първо вземете суха чиста кърпа и внимателно попийте максимално добре виното. Не търкайте, а само попивайте внимателно, за да не разнесете петното настрани. След това залейте с газираната вода и попийте отново с друга суха и чиста кърпа. Продължете да редувате поливане и попиване, докато петното изчезне.

Препарат за съдове и бял оцет

Можете бързо да си направите домашна почистваща смес, като използвате препарат за измиване на съдове и бял оцет. В чаша топла вода сложете по 1 с.л. препарат и оцет. Започнете процедурата и този път с попиване с чиста и суха кърпа. После сипете внимателно от сместа върху петното и попийте отново с чиста бяла кърпа (ако е цветна, рискувате цветът ѝ да се разнесе по килима). Отново ще се наложи да повтаряте, докато цветът на виното избледнее.

Кислородна вода

Друго работещ метод за почистване на вино от килима е използването на водороден пероксид, познат още като кислородна вода. Използвайте го, ако нямате друго подръка, но имайте предвид, че може да причини известно избледняване на цветовете на килима. Затова е добра идея първо да пробвате действието му на невидимо място и чак след това да започнете с почистването.

Започнете процедурата с попиване с чиста кърпа. След това смесете две части кислородна вода с една част препарат за съдове и го изпробвайте на невидимо място. Ако не се получи промяна в цветовете, нанасяйте смело сместа върху петното и попивайте с кърпа, колкото пъти е необходимо.

Специализирани препарати

Разбира се, можете да премахнете петното от килима и със специализиран препарат. Ако често пиете по чаша от божествената напитка, добре е винаги да имате такъв препарат у дома. Използвайте го според инструкциите на производителя, като не забравяйте основното правило – петното от вино никога не се търка.

Ако въпреки всички опити не успеете да премахнете напълно петното, най-добре е да прибегнете до услугите на почистваща фирма.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини