Как да се грижим правилно за новата прахосмукачка

Нека се съгласим, че грижата за дома е сред най-важните моменти в ежедневието. Да, повечето от нас са доста заети с работни ангажименти, с грижа за децата, с готвене. Между всички тези задължения се опитваме да намерим време за почивка и лично за себе си. Нищо обаче не е приключило, докато не пуснем прахосмукачката, която да се справи с нежелания прах вкъщи.

В случай че току-що сте закупили своята нова прахосмукачка или просто искате настоящата да Ви е полезна дълго време, е добре да сте наясно с няколко трика, които да помогнат в грижата за нея.

Мислете какво почиствате

Много е важно да сте наясно с възможностите на Вашата прахосмукачка. Някои модели могат да бъдат използвани за изсмукване на много и различни отпадъци. Има и такива, които си имат своите ограничения. Някои прахосмукачки например не трябва да се използват за изсмукване на течности, тъй като това би навредило на филтъра им. Тези специфики са задължително включени в инструкциите за употреба.

Почиствайте контейнера често

Почистването на мръсотията, насъбрала се в контейнера на прахосмукачката, е друг задължителен момент в грижата за нея. Ако Вашата машина има отделящ се контейнер, почистването ще бъде лесно. Някои модели имат опцията да разделят течните от твърдите отпадъци, като по този начин Ви улесняват в изхвърлянето на събраните нечистотии, така че да не се получава бъркотия. Това е важна стъпка, която със сигурност ще увеличи живота на Вашата прахосмукачка.

Почиствайте и филтъра

Тази част от уреда е най-чувствителна към качеството на почистващия процес. И тук имаме предвид редица трудности, които биха могли да възникнат. През филтъра преминават повечето отпадъци, фините и по-едри частици и прахът. Какво да правите в такъв случай? Лесно е – почиствайте филтрите редовно, особено от натрупващия се прах. Дори след едно-единствено почистване на средно голям апартамент, там може да се събере учудващо голямо количество отпадъци.

Правилно съхранение

Добре е да се насочите към модел прахосмукачка, който не само притежава нужните за Вас функции, но и който лесно ще успявате да складирате, без да пречи на подредбата на дома. По-голяма прахосмукачка логично означава и повече място за съхранение. В такива случаи много домакини просто „наместват“ уреда някъде, където и да е, а това не е особено желателно. Добре е машината да бъде прибрана на удобно място, далеч от високи температури и локации, които лесно биха могли да се наводнят. Това прави например балконите доста неподходящо място за съхранение на Вашата прахосмукачка.

 

Следвайте тези основни препоръки и грижата за уреда Ви ще бъде безпроблемна, а той самият ще Ви служи дълго време.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини