Калин Врачански - Мистър Х

Човекът идва от Европа, не е някакъв балкански субект. Ключово начало на един от най-смислените сериали, правени в България - “Господин Х морето”. Главният Х е господин Калин Врачански, който, разбира се, не е от Враца. Сериалът е събитие, защото за първи път комедия в българския ефир не разчита на скечове и фрази от сорта на “Е, сега си ... майката!”, които са ключови през последните години дори и в театъра.

Калин Врачански играе един чаровен мошеник, дето да не ти е в къщата. Ама не за друго, а защото точно този мошеник е най-честният към себе си в историята на “Господин Х и морето”. По случайност персонажът на Врачански (Деян Христов/Симеон Христов) попада там, където всеки мошеник би искал да живее – в класната стая. Там има ученички, майки, учителки и един Калин.

Сериалът има много отчетлив реверанс към персонажите на Тодор Колев в “Опасен чар” и “Двойникът”. Работното заглавие на проекта е “Фалшив герой”, което само по себе си говори.

Ако човек се разрови в интернет, ще се помисли, че сериалът на Нова телевизия “Господин Х и морето” е документален филм за Калин. Много жени, много роли, а в крайна сметка само клюки. Това е актьор от световна класа и го доказва във всичко – от “Бензин” на приятеля си Асен Блатечки до “Господин Х и морето”.

Калин е роден е в град Червен бряг на 9 юни 1981 г. Израснал е в град Роман, близо до Мездра. Има брат и сестра. Като дете тренира много яко таекуондо, което (странно) е достатъчно популярно в комунистически Червен бряг. Шамарите в бойните изкуства са го докарали до актьорското майсторство. Няма друго обяснение защо след като завършваш специалност “Банково дело”, а отиваш в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Очевидно мавашитата са си дали своята тежест и сега актьорът говори с тежък, метален глас и успява да омотава с чара си и зрители, и женици клети извън екрана.

След 2008 г. играе на сцената на Театър “София”. Става по-известен с ролята си на Камен в българския сериал “Стъклен дом”. Също така може да се види и на сцената на Театър 199 в постановките “Гарванът” от Калин Попянева и “Госпожица Юлия” от Аугуст Стриндберг.

Няколко години е гласът на Fox Life от стартирането му в България през 2005 г., а от 2012 г. е гласът на Fox.

През пролетта на 2016 г. побеждава в шоуто за имитации „Като две капки вода” по Нова ТВ.

Тези последни изречения са от интернет. Само последните.

Калин Врачански попада на един изключителен екип от сценаристи – Теодора Маркова и Георги Иванов. Това е екипът, който започва от “Открадната любов”, минава през “Стъклен дом” и “Под прикритие”.

“Господин Х и морето” е очарователен с подхода към комедията и Калин блести в него.

Калин казва, че българското кино го тресе голяма драма (в интервю за “Interview.to”) и понякога отказва оферти за големия екран. Мечтата му е да работи с все по-добри и добри режисьори, нещо, което ако му се случи ще го поканим в “Труд” да разказва, защото и ние ги търсим като зрители.

Той е един от малкото актьори, който казва, че не може да направи моноскпектакъл. Смята, че актьорството е в партньорството.

Този човек не осъзнава какво казва, но ще ви го преведем. Моноскпектаклите в днешно време са спектакли, които един човек взема пари като за десет. Може да върви навсякъде в България и след това по закона за културата да му доплащат парите на всеки един продаден билет.

Персонажът на Калин Врачански в “Господин Х и морето” е точно това, което е моноспектакълът в българската халтура. Той прави евтини представления, но... оказва се, че персонажът на Калин е най-честен във филма. Защото това е начинът на оцеляване у нас. Евтино, но честно.

Едно от най-големите предизвикателства в живота му на актьор е филма “Бензин”. Неговият приятел в живота и враг в “Стъклен дом” - Асен Блатечки го кани в дебюта си. За съжаление продуцентът прецаква нещата, а междувременно се появава световен хит с началното име на проекта “Люси”. Така десет години по-късно Калин приключва филма с Асен.

В “Господин Х и морето” Врачански трябва да избяга от мафията, от всички, но най-накрая намира себе си. А другите – не. Фалшивият герой се оказва най-истински от всички. Жалко, че Тодор Колев го нямаше да аплодира.

 

Печели “Като две капки вода”

За разлика от професионалните певци, които традиционно печелят музикалното шоу “Като две капки вода” на Нова, Калин Врачански стана царят на четвъртия сезон на предаването. Той никога не прекрачи граници, никога не се опита да бъде номер едно, но публиката просто го обича. Както казват негови приятели, време му е да играе само Шекспир – от “Хамлет”, до “Комедия от грешки”.

 

За него

Можеш да му повериш всяка роля

Запознахме се по време на снимките на сериала “Стъклен дом”. Направи ми впечатление как стои пред камера, има “муцуна”, която не е характерна за нашите балкански ширини – много готино лице за снимки. Като човек е много стеснителен и се държи студено, докато не се опознае с някого. Най-ценен е с това, че той е едно бебе, а в нашата професия най-важното е да си останем деца. Пасваме си по отношението към работата, въпреки че имаме 10 години разлика. И двамата харесваме мотори, високи скорости и т.н. Смятам, че Калин е такъв тип актьор, на когото можеш да повериш всякаква роля. Много е открит с това, което му се случва.

Асен Блатечки, актьор

 

Фокусира се върху работата си сто процента

Калин работи здраво, но не е обърнат само към своя герой. Изгражда ролята си като наблюдава всички образи, сред които живее неговия герой. Затова и Симо/Деян е интересен - защото реагира на всичко. Калин се фокусира върху работата си 100%, но умее също толкова всеотдайно да участва в купона след работа. Това наричам аз сериозен човек.

Димитър Коцев – Шошо, режисьор

 

Брутален професионалист

С Калин се познаваме повече от 15 години. Освен изключителен приятел, той е и брутален професионалист. Човек с безкрайна енергия, перфекционист. Ако участва в нещо, то значи, ще се раздаде на 200%. Това е и положително и отрицателно качество. Честно казано винаги съм му се възхищавал на енергията. А към приятелите и близките, това е най-верният и отдаден човек. Пожелавам на всеки да има приятел като Калин.

Георги Иванов, сценарист

Коментари

Задължително поле