Кога да теглим кредит?

На теория знаем, че вземането на заеми е нежелателно и трябва да се избягва, ако е възможно. Но всъщност, кредитите, използвани правилно, се превръщат в мощен инструмент, с който можете да променим живота си към по-добро.

Така ли е наистина? Нека да помислим. Как тегленето на кредит може да ни превърне в успели хора?

Например, това може да ни помогне да получим  допълнително образование или да подобрим условията си на живот. Понякога са необходими дори съвсем малко пари, но навреме. В този случай са най-подходящи така наречените бързи онлайн кредити.

Удобството при тях е, че можем да ги получим дори без да се налага да излизаме, което в условията на днешната пандемия е много изгоден вариант. Да не говорим за спестяването на време. Всичко се случва онлайн и то много по-бързо, отколкото очаквате.

Но нека най-напред разгледаме някои прости принципи, които е добре да си припомним, преди да пристъпим към теглене на заем, независимо от това какъв ще бъде той.

За какво ще използвате парите?

 Ако искате да изтеглите заем, тогава основният въпрос дори не е дали ще можете да го върнете, а за какво го взимате. Необходимо е ясно и контрактно да се знае къде ще отидат парите. Внимателното обмисляне е основният принцип при работа с финанси. Тоест, взимаме пари назаем само ако знаем как да направим повече пари с тях.

За какво да помислите преди да вземете заем?

Не говорим само за предприемачи. Можете да инвестирате не само в бизнес или акции. Вашият основен и най-надежден актив сте самите. Инвестирайте пари в себе си. Запишете се за курс по чужд език, подобрете професионалната си квалификация, допълнително образование - не спирайте, учете, променяйте се и се развивайте. Инвестирайте в себе си, останалото ще се нареди.

Винаги ли имаме нужда от това, което искаме?

Принципът на необходимостта изисква по-отговорен подход към нашите желания. Не говорим само за потребителски кредити, и за бързи кредити онлайн. Към последните трябва да се отнасяте с особено внимание, защото изискват много добре да сте си разчели нещата.

Много търговци денонощно мислят остават как да ни накарат да похарчим повече пари. Ако страстта, която влагаме в покупката на нещо е твърде силна, това означава, че сме изложени на по-голям риск от правене на импулсна покупка. В определени ситуации (например, когато имаме много свободни пари) е съвсем нормално желанията да доминират над ума. И все пак, ако усетите, че почвата на здравия разум се изплъзва изпод краката ви, по-добре е да спрете и да оставите идеята да се уталожи поне няколко дни.

Едва ли е разумно да заемате големи суми, за да отидете на пътуване в чужбина точно сега, а не след няколко месеца. Или да смените кола, която все още се справя добре и не ви е оставяла на пътя. Или да си купите нов телевизор. Ако можете да отложите покупката, отложете, но не вземайте пари назаем.

Трябва да е ясно, че всеки един кредит винаги е допълнителен разход, понякога значителен. Претеглете плюсовете и минусите отново - готови ли сте да похарчите толкова пари сега?

Можете да го приемете като правило: ако плащанията по заема съставляват повече от половината от доходите ви, тогава очевидно не си струва да теглите кредит- рискът да не можете да го изплатите е твърде голям.

Как ще плащате кредита?

Важен въпрос. Внимателно проучете условията, при които банката или друга кредитна институция, например  MicroCredit, е готова да отпусне заем. Прочетете всичко написано с дребен шрифт, проверете отново схемата за погасяване на кредита и непременно питайте, ако нещо остане неясно. Трябва да знаете точно колко ще струва използването на парите по заема и да изчислите дали можете да изплащате дълга си в срок.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари