Мариана Аршева: Много е важно да имаш посока

Много хора, които искат да ме спънат по моя път, ме карат да тичам по-бързо.

 Пожелавам на всички, не какво да е лято, а синьо, спокойно и щастливо, защото лятото, хората живеят на макс, на пълни обороти, тогава чувстваш, че си жив!

Мариана Аршева е журналист, телевизионен продуцент, PR, издател на списание „Мери“ и много други неща. Завършила е  „Българска филология“ и „Телевизионна журналистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“.  Мечтае от малка да стане журналистка.

„Заради тази журналистика, почти не съм имала детство. Само учех и учех. От първи до 11 клас съм завършвала само с пълно отличие. Много рядко, през годините, съм имала бележки, различни от отличен. За всичко това се изисква много, много труд и хъс, за които знаят само най-близките хора“.

Освен статии, за различни издания и списание „Мери“, което издава 18 години, тя пише сценарии за филми, телевизионни предавания и прави различни ПР-кампании. Вече 23 години организира Фестивала на изкуствата, Модна фиеста Албена, в комплекс Албена. Смята, че модата е стил и начин на живот, на изразяване, на себеусещане, разкрива донякъде и самия човек. По вида на облеклото, можеш да разбереш много за неговия притежател. С Мариана се срещаме преди старта на поредното издание на фестивала в Албена, който тя организира и вкарва голяма част от своята енергия.

 Мариана, здравей! Какво още хората не знаят за теб?

 Несъмнено, много неща. Не знаят, че аз съм запалена спортистка, като ученичка бях много добра на бягане на 800 и 1500м. Тренирах радиозасичане, за тези, които не знаят, това е спорт, при който се бяга с километри в пресечена местност и търсиш...предаватели. На едно такова международно състезание, когато бях студентка и се състезавах за девойки, на международно състезание в гр. Магдебург, станах първа, което е много високо класиране. Но, това беше отдавна и аз вървя напред, никога не се връщам в миналото, може би само, ако трябва да извадя определени факти и да надградя нещо направено.

 Вие с тази фиеста, сте като една институция на добрия вкус. Опитвате ли се понякога да пресметнете, колко дизайнери сте показали за тези 24 години, защото знаем, че първата фиеста е била организирана за участници само от Североизточна България?

 Честно казано, не съм смятала, но са хиляди. Имало е и по 100 дизайнера, които сме показвали за определен фестивал, имало е и по 50 участника. Понякога модните къщи са участвали с различни линии на няколко дизайнера, така че, ...много са. Не е важно количеството. Важното е, че съм се постарала, да споделя, това, което съм гледала и научила от пътуванията ми в чужбина, на най-големите световни форуми, да го предам и покажа тук, в България, на фиестата в Албена и в телевизионните предавания, които правя 25 години. Разбира се, всяко поколение има своите ценности, но ние, медиите, трябва да покажем и заредим аудиторията, с най-доброто, което показва нашето съвремие.

 Забелязвам, че се въздържате от оценки за стила на българските политици. Коментарите ви са повече за чуждите, като например на покойната кралица Елизабет Втора, на нейния син, отскоро крал Чарлз и съпругата му Камила, на италианската премиерка, но по-малко на нашите политици. Така ли е?

 Да облечеш политик е все едно да му напишеш политическата програма, това е много лично. Облеклото трябва да съчетава и традицията, и модерните очаквания на обществото. Модата е политика, модата е комуникация, модата е общуване. Политиците, когато показват своя стил, лъкатушат между официалното и ежедневно облекло, а то при конкретните поводи си има дрескод, който трябва да се спазва. Хората искат да се оприличават с политиците, които са добре изглеждащи, говорят добре, образовани са, затова някои политици печелят кампании, а други не. Е, има и много други неща, но това е външната обвивка. При определени поводи се нарушава „общия тон“, примерно, когато Джъстин Трюдо, премиер на Канада, отиде на официално събитие с чорапи на патета, но то не беше самоцелно, а част от кампания в подкрепа на деца със синдром на Даун. Друг пример, с Тереза Мей, когато беше министър председател на Великобритания, но обу кецове с шотландското знаме, за да покаже, че не е скучен консерватор. Преди повече години, всички гледаха брошките на Мадлин Олбрайт, когато беше държавен секретар на САЩ, дали ще бъде с брошка като детска ръка или във формата на змия, и правеха тълкувания на тези знаци. Но, общото към тази тема и заключението е, че политикът не може да бъде небрежен към облеклото си, защото това е отношение към институциите. От икономическа гледна точка, добре облеченият политик, диктува облеклото на голяма част от хората, не само в неговата страна. Помним, когато Мао Дзъдун, председател на КНР, обличаше тъмносиния костюм и милиарди китайци се обличаха така. Дори младоженците, не пропускаха на своята сватба, да бъдат облечени в тъмно синьо. Навсякъде по света, избирателят иска да бъде не само управляван, но и привличан. Този наложен звезден имидж от 1960 година от Никсън и Кенеди, широката усмивка, важи в пълна сила и днес. Усмивката показва добронамереност и демонстрира допълнителна загриженост.

 Като стана дума за цветовете, кой е вашият любим цвят?

Естествено, синьото. В деловите среди го водят като цвят на дипломацията, но иначе е цвят, който носи надежда, сигурност, чистота, доверие, мир, безкрайност и хармония. Една от най-хубавите комбинации е синьото и бялото. Бялото се тълкува като цвят на мира и в същото време, съдържа в себе си всички цветове от спектъра. Не случайно, този цвят е наложен от индианците, с вдигането на белия флаг, като цвят на разбирателството. Не е случайно, че основателят на Френският институт по естетика, Жак Вено казва, че „цветът може да ви успокои или развълнува, да създаде хармония или хаос. Чакаш чудеса, но може да предизвика катастрофа.“ Допълвайки към двата цвята червеното, като акцент, се създава една огнена комбинация от енергия, страст и любов.

 Интервюирали сте безброй звезди. Коя среща ще остане завинаги в сърцето Ви? Има ли известна личност, на която се възхищавате и буди вашето възхищение?

 Харесвам хора, които са стъпили здраво на земята, които са позитивни и истински. Не понасям лицемерието и фалша, хващам ги веднага. И по света и у нас има интересни хора, важното е да уловиш точната емоция, да разбереш, че говорите на един език. Няма да забравя едно интервю, което отивах да направя с един събеседник, виждах го за първи път, а имахме толкова общи неща. Бяхме учили в едно и също училище, имахме едни и същи преподаватели, харесвахме едни и същи забележителности, а до този момент аз дори и не знаех за съществуването на този човек. Но, това е съдбата, среща те с интересни хора, още повече с професия като моята се случват много интересни неща.

 Много често, при интервютата ти по телевизията, в твоето телевизионно предаване „Модна фиеста“, пожелаваш на събеседниците си накрая „едно щастливо, синьо лято“. Това с какво е свързано?

 Идеята идва от позитивността, която е заложена в мен. Аз съм много добър човек, готов винаги, когато може да помогне, ако не мога, няма да навредя. Много хора, които искат да ме спънат по моя път, ме карат да тичам по-бързо. Пожелавам на всички, не какво да е лято, а синьо, тоест, спокойно и щастливо, а лято защото е предпочитан сезон за голяма част от хората. Лятото, когато хората живеят на макс, на пълни обороти, когато чувстваш, че си жив!

 Как започна твоят професионален път към лайфстайла?

 Още от ученическите ми години, обичах да пиша репортажи за различни събития. После в студентските години, пишех поезия, сценарии, есета. Винаги съм имала интерес към естетиката и добрия вкус и смятам, че красотата ще спаси света. Неслучайно, лайтмотивът в голяма част от разказите на Йордан Йовков е същия. „Грешна беше тази жена, но беше хубава!“, казва той. Цялото село се вдига срещу Албена, идва им да я линчуват, но когато виждат колко е красива, реакциите им се променят. Откак се помня, работя в сферата на лайфстайл журналистиката, вече повече от 25 години. Имала съм предавания в БНТ, ТВ7, Мсат, Евроком. Мои филми за известни личности са излъчвани по всички телевизии. По цял свят журналистите са много високо оценявани. Когато кажеш нещо на един журналист, означава, че ще го чуе целия свят. Модата е тясно свързана с лайфстайла, модата е изкуство, като всички останали, дори много повече, защото мода има и в киното, и в живописта, поезията и т.н.

 Къде се чувстваш най-добре, в телевизионното студио, на фиестата в Албена , когато правиш ПР кампании?

 Навсякъде се чувствам в кожата си, важното е с кого работя и какво организирам. А моите неща са толкова красиви и позитивни, че няма как да не се заредиш с допълнителна енергия.

 Съвет към всички, които искат да бъдат модерни?!

Бъдете в хармония със себе си! Бъдете себе си! Не бъдете подобие на някого, а просто себе си! Шарън Стоун казва, „Ако се откажете от всички ограничения и вървите напред, ще решите проблемите си! Отворете сърцето си, спете, когато трябва да спите, яжте, когато трябва да ядете, спортувайте, когато е време за спорт, живейте според вашите правила и ще имате добър живот!“

 Кое от този недосегаем свят на модата Ви привлича най-много?

Модата е феномен, култура, енергия, която е вълнувала и ще продължава да вълнува хората. Привлича ме нейната естетика, загадъчност, защо хората веднъж се обличат по един начин, а съвсем различно в друг момент? В света на модата работят едни от най-големите творци и аз съм имала честта и удоволствието да се срещна с много от тях. Те успяват успешно да съчетаят художественото изкуство, скулптурата, музиката, чувствителността в едно. Пример за това са Пако Рабан, Валентино, Соня Рикел, Жан Люк Амслер, Фатима Лопес, президента на световния фешън канал Мишел Адам, с които съм имала удоволствието да се срещна и направя филми за тях. В България имаме много талантливи хора. Много красота крият картините на Златьо Бояджиев, имах удоволствието да снимам и интервюирам неговата дъщеря, Цена Бояджиева. В сегашно време се възхищавам на усета към красивото на Вежди Рашидов, който чудесно съчетава своя талант в скулптурата и изобразителното изкуство, и мога да кажа, че има страшен нюх към модата. А колкото за в бъдеще, това са толкова много млади таланти, които виждам как израстват и показват своите творби на Модна фиеста Албена. Тази година, освен че ще покажем много от тях, имаме истински находки. Обичам, когато видя потенциал в даден човек, да го поканя на фиестата. Запечатвам и надграждам всичко чуто и видяно. Тази година, за 23-та поредна година, отново през юни, ще събера голяма част от артистичната общност и заедно ще изкараме една незабравима седмица. Имаме игри, състезания, награди. Няма да забравя, как в името на добрия вкус и външен вид, един от нашите изпълнители Искрен Пецов, отслабна ударно 6 килограма, а джазменът Васил Петров, със завързани очи разпозна всички поднесени му вкусове сладолед на Нестле айс крим. Тази година, имаме нови предизвикателства от световната марка, нови вкусове и пак ще поднесем интересни игри и изненади от Нестле Нуи, заредени с вкус към приключения.

 Две думи за модата и фиестата в Албена? Защо точно там?

 Защото това е най-красивото място в България, което заема важна част от моя живот!

Защото модата е шедьовър, както комплекс Албена е шедьовър на природата и архитектурния гений!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл