Около 30% от храните, които произвеждаме в Европа, не се консумират. От една страна са направени разходи за производство на храна, изискваща вода, енергия, земя, труд, технологии и знания. От друга - допълнително се изразходват пари от местните и регионалните власти за събиране, третиране и рециклиране на хранителни отпадъци.
Публичните политики могат да улеснят или повлияят желаната промяна в поведението на потребителя. А проектирането и изпълнението на атрактивни мерки за предотвратяване и намаляване на хранителните отпадъци от производството до крайния потребител, са ключът към успеха.
Практиката в Европейския съюз показва, че борбата с хранителните отпадъци е най-ефективна на местно и общинско ниво.
Проектът „Помисли преди да изхвърлиш“ разработи кулинарен курс и организира първото състезание в България по готвене с хранителни остатъци, които много лесно могат да бъдат организирани в други училищни общности и общини.
Всички материали и ресурси са налични на: https://think-before-throw.eu/
Последвайте ни и в социалните медии:
Facebook: https://www.facebook.com/thinkbeforethrow
Instagram: https://www.instagram.com/thinkbeforethrow/
Проектът „Помисли преди да изхвърлиш“ се изпълнява от „Милива“ ООД и е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие на ЕС по приоритетна ос 2 „Отпадъци“ на ОП „Околна среда 2014 – 2020 г“
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш