Можем да се борим срещу хранителните отпадъци, като насърчаваме готвенето с хранителни остатъци на местно и общинско ниво

Около 30% от храните, които произвеждаме в Европа, не се консумират. От една страна са направени разходи за производство на храна, изискваща вода, енергия, земя, труд, технологии и знания. От друга - допълнително се изразходват пари от местните и регионалните власти за събиране, третиране и рециклиране на хранителни отпадъци.

Публичните политики могат да улеснят или повлияят желаната промяна в поведението на потребителя. А  проектирането и изпълнението на атрактивни мерки  за предотвратяване и намаляване на хранителните отпадъци от производството до крайния потребител,  са ключът към успеха.

Практиката в Европейския съюз показва, че борбата с хранителните отпадъци  е най-ефективна на местно и общинско ниво.

Проектът „Помисли преди да изхвърлиш“ разработи кулинарен курс и организира първото състезание в България по готвене с хранителни остатъци, които много лесно могат да бъдат организирани  в други училищни общности и общини. 

Всички материали и ресурси са налични на: https://think-before-throw.eu/

Последвайте ни и в социалните медии:

Facebook: https://www.facebook.com/thinkbeforethrow

Instagram: https://www.instagram.com/thinkbeforethrow/

Проектът „Помисли преди да изхвърлиш“ се изпълнява от „Милива“ ООД и е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие на ЕС по приоритетна ос 2 „Отпадъци“ на ОП „Околна среда 2014 – 2020 г“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини