Вижте какво ще е времето днес

Разпети петък – денят на Христовите страдания

На 26 април 2019 да почерпят

Пиенето на алкохол подобрява паметта

Във Върховния административен съд е постъпила жалба срещу решението на ЦИК за избор на доставчик на машините за гласуване

Китайска база на Марс отворена за посетители Съоръжението се намира в пустинята Гоби

Местят финала за Купата през уикенда

„Медицински надзор“ започна проверка по случая с мъжа, който почина вчера пред Пета градска болница

Путин: КНДР се нуждае от гаранции за сигурност Първата среща на върха Москва-Пхенян продължи над 5 часа (обзор)

Полицията в Шри Ланка е арестувала трима души и е открила гранати в Коломбо

Милиони губи хазната от сивия сектор в строителството Не можем да вдигнем заплатите при търгове с критерий най-ниска цена, категорични са от бранша

Йозджан Дениз и Аслъ Енвер пяха в Израел

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Армията „окупира” София за 6 май Близо 1000 души набиват крак на жълтите павета на Гергьовденския парад

Данъчните провериха 1800 заможни българи Получиха информация за 51 купени автомобила в чужбина

NET1 и МВР се споразумяха за съвместна работа в борбата с онлайн разпространението на материали със сексуална експлоатация на деца

 Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и управителят на NET1 Петър Ризов подписаха официално споразумение за съвместна работа в борбата с онлайн разпространението на материали, представляващи сексуална експлоатация на деца. Партньорството стартира в средата на октомври, който е обявен от ЕС за месец, посветен на киберсигурността.
NET 1 е поредният голям доставчик на интернет услуги в страната, който се включва в инициативата. В резултат на сътрудничеството между  МВР и българските телекоми, вече над 70% от интернет трафика в България се филтрира, с цел ефективно противодействие на разпространението на сайтове, съдържащи порнографски материали с деца.
В изпълнение на споразумението NET1 вече използва системата „Спаси дете“,  разработена по идея и проект на oтдел “Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР.
„Спаси дете“ е създадена по съвместен проект между правоохранителните власти на България (ГДБОП-МВР) и Норвегия през 2015 г. През изминалите 3 години системата показва изключително високи резултати: филтрирани са над 3 000 000 заявки за посещения към повече от 30 000 интернет страници, обявени в списъка “Worst Of” на Интерпол като страници с материали с детска сексуална експлоатация.
Филтърът ограничава интернет достъпа до страниците въз основа на предварително зададени критерии. Списъкът със забранено съдържание включва интернет страници с изображения или видеоклипове, съдържащи сексуална експлоатация, сексуален тормоз или сексуална злоупотреба с деца. Филтърът вече е активен за всички клиенти, използващи интернет от NET1 и при всеки опит през мрежата да бъде отворен уебсайт, който съдържа фото- или видеоматериали, показващи сексуална злоупотреба с деца, потребителят автоматично се пренасочва към страница, която го информира, че достъпът до сайта е забранен.
През месец април тази година, антимафиотите от отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП-МВР предоставиха безвъзмездно системата на своите колеги в Латвия, след отправено официално искане от Националната полиция на Република Латвия.
Отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП води преговори за предоставяне на свързаната с базите данни на Интерпол система „Спаси дете“ и на Великобритания и Украйна.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.