NET1 и МВР се споразумяха за съвместна работа в борбата с онлайн разпространението на материали със сексуална експлоатация на деца

 Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и управителят на NET1 Петър Ризов подписаха официално споразумение за съвместна работа в борбата с онлайн разпространението на материали, представляващи сексуална експлоатация на деца. Партньорството стартира в средата на октомври, който е обявен от ЕС за месец, посветен на киберсигурността.

NET 1 е поредният голям доставчик на интернет услуги в страната, който се включва в инициативата. В резултат на сътрудничеството между  МВР и българските телекоми, вече над 70% от интернет трафика в България се филтрира, с цел ефективно противодействие на разпространението на сайтове, съдържащи порнографски материали с деца.

В изпълнение на споразумението NET1 вече използва системата „Спаси дете“,  разработена по идея и проект на oтдел “Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР.

„Спаси дете“ е създадена по съвместен проект между правоохранителните власти на България (ГДБОП-МВР) и Норвегия през 2015 г. През изминалите 3 години системата показва изключително високи резултати: филтрирани са над 3 000 000 заявки за посещения към повече от 30 000 интернет страници, обявени в списъка “Worst Of” на Интерпол като страници с материали с детска сексуална експлоатация.

Филтърът ограничава интернет достъпа до страниците въз основа на предварително зададени критерии. Списъкът със забранено съдържание включва интернет страници с изображения или видеоклипове, съдържащи сексуална експлоатация, сексуален тормоз или сексуална злоупотреба с деца. Филтърът вече е активен за всички клиенти, използващи интернет от NET1 и при всеки опит през мрежата да бъде отворен уебсайт, който съдържа фото- или видеоматериали, показващи сексуална злоупотреба с деца, потребителят автоматично се пренасочва към страница, която го информира, че достъпът до сайта е забранен.

През месец април тази година, антимафиотите от отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП-МВР предоставиха безвъзмездно системата на своите колеги в Латвия, след отправено официално искане от Националната полиция на Република Латвия.

Отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП води преговори за предоставяне на свързаната с базите данни на Интерпол система „Спаси дете“ и на Великобритания и Украйна.

Коментари

Задължително поле