New York Post: Синът на Джо Байдън е получил милиони от сделка с китайска компания

Бившият вицепрезидент Джо Байдън със сина си Хънтър

Хънтър Байдън, син на кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Джо Байдън, е бил замесен в сделки с най-голямата частна енергийна компания в Китай, съобщава в. "New York Post", позовавайки се на имейл кореспонденция, с която разполага.

В един от имейлите, изпратени до Хънтър Байдън на 13 май 2017 г., озаглавен „Очаквания“, се разкриват подробности за шестима души, които са участвали в неясно бизнес начинание. Сред тези хора е и Байдън, който е написан като „председател / заместник-председател в зависимост от споразумението с CEFC“, очевидна препратка към бившия конгломерат със седалище в Шанхай CEFC China Energy Co. Известен факт е, че Хънтър е работил с бизнесмена Йе Джанминг, който е собственик на компанията. 

През 2018 г. Джанминг беше арестуван в Китай за подкуп. Оттогава срещу него тече разследване. 

Китайският бизнесмен е налял милиони на Хънтър Байдън. В един от имейлите, които "New York Post" показва, Хънтър пише на Йе, че е приел условията на 3-годишен консултантски договор с компанията CEFC China Energy Co, която трябва да му изплати 10 млн. долара годишно.

От имейлите става ясно и че синът на бившия вицепрезидент си е бил отворил сметка за 100 000 долара, която е била на разположение за разплащане на брат му Джеймс и неговата съпруга Сара Байдън.

Това не е първият компромат срещу Хънтър Байдън, който "New York Post" публикува. Вчера изданието разкри имейли, според които Хънтър запознал баща си с топ-мениджъра на украинска енергийна компания. Това се е случило по-малко от година преди Байдън-старши да окаже натиск на украинското правителство да уволнят прокурора, който разследва дейността на въпросната компанията, в която е работил сина му. 

Материалът на "New York Post" предизвика голям скандал в САЩ, след като Фейсбук и Туитър се опитаха да го цензурират, а профилите на хора, които коментират новината, бяха временно блокирани. 

Изтичането на имейлите е станало от изоставен лаптоп в сервиз в родния щат на Байдън, Делауеър. Собственикът на сервиза заявил, че клиентът донесъл ноутбуук MacBook Pro за ремонт след попадане на процесора във вода.

Собственикът не е успял да разпознае със сигурност дали клиентът е Хънтър Байдън, но, по неговите думи, на ноутбуука има стикер на фондация „Бо Байдън“, кръстена в чест на покойния брат на Хънтър и бивш генерален прокурор на щата Делауеър.

Снимка на призовка, издадена от федерален съд в Делауеър, която "New York Post" е получил, показва, че лаптопът и твърдият диск са били иззети от ФБР през декември, след като собственикът на сервиза е уведомил Бюрото, че те са у него.

Американският президент Доналд Тръмп не пропусна да се възползва от скандала, който се развихри около семейство Байдън. В туитър той поздрави "New York Post" за материала им и че са "разобличили огромната корупция, заобикаляща "заспалия" Джо Байдън и страната ни: "Той винаги е бил корумпиран политик. Срамота!". 

Коментари

Задължително поле