Новата перла на плуването лекувал гръбначно заболяване със спорта

Целият свят говори за Дaвид Поповичи, плувецът, който подобри световния рекорд в дисциплината 100 метра свободен стил само на 17 години и с резултатите си при юношите показа, че има всички данни да стане един от най-великите плувци на всички времена.

Във финала на европейското първенство Поповичи спря хронометрите на 46.86 и така подобри 13-годишния рекорд. Нищо не би било странно, ако той не беше роден през 2004 г.

Той показа, че нищо не е случайно само два дни по-късно, когато спечели златото в същата дисциплина на 200 метра и постави шампионски рекорд от 1:42.97.

Младият плувец има сръбски корени, което самият той потвърди. В интервю Давид обясни, че дядо му е сърбин.
- Дядо ми носеше фамилията Попович и смятам, че има известна връзка. Тази история е сложна, ще се опитам да проуча подробностите - каза световният рекордьор.

Интересно е как румънският плувец започва да практикува спорта, който му донесе слава още в ранните дни на кариерата си. Започва да тренира в басейн на четиригодишна възраст по две причини. Първата е, че родителите му искали малкият Давид да намери занимание и място, където да изразходва енергията си, а втората причина е препоръката на лекар, който препоръчал на Поповичи да плува, за да коригира сколиозата си.

Че това е правилният ход, вече се видяло шест години по-късно, когато Давид чупи рекорда на 50 метра гръб на 10-годишна възраст. Пет години по-късно той стана най-бързият плувец в състезанието до 15 години на Европейския младежки олимпийски фестивал с резултат 49.82 на 100 метра свободен стил.

Това, което дава голямо предимство на Поповичи пред неговите съперници, са неговите отлични физически данни. Румънецът е висок 190 сантиметра, а размахът на ръцете му е с 15 сантиметра по-голям. Румънците също го описват като Стеф Къри на плуването, а Поповичи посочи Майкъл Фелпс и Иън Торп като свои идоли.

След като спечели второто злато на континенталния шампионат в Рим, журналистите се заинтересуваха каква е тайната на успеха му, а той даде ясен отговор:

- Просто моята страст към плуването и упоритата работа. Ако съчетаеш упорита работа със страст, тогава звездите са само на крачка - каза той след второто злато в Рим.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена