NYT: Отпускането на допълнителна помощ за Украйна остава блокирано в Сената на САЩ

Въпросът за отпускането на допълнителна помощ за Украйна остава блокиран в Сената на САЩ. Дори ако военната помощ в крайна сметка бъде прокарана, има много причини за съмнение, че Киев ще получи необходимото финансиране, предвид дълбоката опозиция сред републиканците и бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, пише американският вестник The New York Times.

Отбелязва се, че сътрудниците на президента Джо Байдън все още не търсят други опции за финансиране на Украйна освен приемането на договорения двупартиен пакет. Но зад кулисите във Вашингтон и Европа се обсъждат други варианти, включително конфискуване на над 300 милиарда долара активи на Руската централна банка. Този въпрос обаче се оказа по-труден от очакваното.

"Длъжностни лица на САЩ признават, че на хоризонта няма нищо, което да може да се сравнява с новите 60 милиарда долара, отпуснати от Конгреса, с които биха могли да се осигурят по-силна противовъздушна отбрана, повече танкове и ракети и огромен приток на боеприпаси за Украйна“, се казва в статията.

Междувременно помощниците на Байдън се опитват да измислят как да плащат за оръжията, докато Конгресът остава парализиран. Планът за изземване на руски активи е сложен – не е ясно дали те може да се използват за финансиране на снарядите за противовъздушна отбрана и артилерия, от които военните на Киев се нуждаят.

Според изданието в ход са дискусии за възможността за организирането на сложен обмен на оръжия. Припомня се, че по-рано Япония и Южна Корея предоставиха на САЩ свои артилерийски снаряди, давайки по този начин на Вашингтон възможност да предостави повече помощ на Украйна. И двете страни заявиха, че не могат да изнасят оръжия директно във военни зони. Възможно е също европейските страни да плащат за американските оръжия и доставката им в Украйна.

В същото време Европа очевидно не е в състояние да осигури много повече боеприпаси сама. В течение на 30 години Европа демонтира значителна част от производствения си капацитет. Страните от континента също нямат съществен принос в производството на дронове, пише изданието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка