Руснаци да играят под неутрален флаг на Олимпиадата - вече го обсъждат в МОК, предизвика и скандал в Канада

Международният олимпийски комитет (МОК) направи ново изявление относно завръщането на руските спортисти в турнирите си. В Twitter организацията обяви, че концепцията руснаците да играят под неутрален флаг се е доказала и сега се обсъжда от членовете на комитета. Те одобриха участието на руски тенисисти с неутрален статут на турнира Australian Open и подчертаха, че подобна концепция се подкрепя от мнозинството участници в олимпийското движение.

На 25 януари МОК обяви, че обмисля възможността за индивидуално допускане до състезания за руски и беларуски спортисти. Пояснява се, че само спортисти, които не са подкрепили провеждането на войната в Украйна и не са нарушили антидопинговите правила, ще могат да получат разрешение да участват в международни турнири.

На Australian Open руснаците играха с неутрален статут. 

В същото време тази идея на Мок да допусне руснаци на следващата Олимпиада в Париж предизвика скандал.

Олимпийската шампионка по фигурно пързаляне канадката Меган Дюамел оцени заплахата на Националния олимпийски комитет (НОК) на Украйна да бойкотира игрите през 2024 г. в Париж, ако руснаците бъдат допуснати. В Twitter тя подкрепи украинците: „Мисля, че повече държави и спортни федерации трябва да последват примера“, призова Дюамел.

На 28 януари ръководителят на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах заяви, че бойкотът от Украйна не отговаря на мисията на Олимпийската харта. „Индивидуалните спортисти не трябва да бъдат дискриминирани чрез изключване, дори ако страните са в състояние на конфликт“, обясни Бах.

Два дни преди това ръководителят на НОК на Украйна Вадим Гуцайт обяви, че националният отбор може да пропусне Олимпиадата през 2024 г., ако в нея участват отборите на Русия и Беларус. 

Олимпийските игри в Париж трябва да се проведат от 26 юли до 11 август 2024 г.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена