Полша ще спре да плаща дневни пари на част от бежанците от Украйна

Павел Шефернакер, заместник-началник на Министерството на вътрешните работи и администрацията и говорител на полското правителството за бежанците, постави ултиматум на бежанците от Украйна, заявявайки, че те ще загубят дневните си пари. Това съобщава полското изданието Rzeczpospolita.

Вестникът пише, че Полша е решила да мотивира украинските бежанци, като отмени обезщетенията. Очаква се решението да влезе в сила на 1 юли. Помощта ще продължи да получават само тези, които се нуждаят от нея. Става дума за хора с увреждания, както и за бременни и многодетни жени.

Служителят подчертава, че полските власти планират да насърчат бежанците да започнат да печелят и сами да осигуряват нуждите си. „Това решение до известна степен показва, че подкрепата е към своя край, време е да се върнем в Украйна“, каза полският професор Пьотр Длугош.

През май полските власти обявиха, че броят на бежанците, заминаващи за Украйна, започва да надвишава броя на тези, които влизат в страната. Според граничната охрана от 24 февруари в Полша са пристигнали 3,57 милиона бежанци от Украйна. Някои от тях скоро са започнали да напускат полска територия и заминават за други европейски страни. Общо малко по-малко от два милиона украинци остават в Полша в края на май.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа