Сърбия предприема "процесуални правни стъпки в международната дипломация" при депортиране на Джокович

Министърът на младежта и спорта на Сърбия Ваня Удовичич се надява, че справедливостта ще бъде на страната на най-добрия тенисист в света Новак Джокович, който е съден от Федералния съд на Австралия за влизането си в страната. 

"Мисля, че в този момент не можем да не сме субективни по няколко причини - става дума за най-добрия тенисист за всички времена, и в същото време - и за наш сънародник. Каквото и да е направил Новак, независимо дали е сгрешил или не, не е начинът някой да се отнася към който и да е гражданин на тази планета така, както се отнасяха към него през тези 10 дни", каза Удовичич пред агенция Танюг.
"От началото на цялата сага има много противоречия и някои неразумни решения на австралийските власти", каза спортният министър.

"Съжалявам, че Новак като шампион преживява всичко това. От момента, в който той влезе в страната, всички нередности излизат наяве и трябва да кажа, че нечовешкото отношение към най-добрите спортисти в света е нещо, което тревожи всички ни и ни води до абсурда на някакви критерии, които трябва да са еднакви за всички", каза Удовичич.

"Като гледаме, че са се държали различно към другите тенисисти, че на него лично са му оказали известен психологически натиск от мястото, където е бил настанен, не е спазвал диетатата си, лишили са го от обяд, до обяснението, че решението им е в интерес на общественото здраве, а Новак е там 10 дни, решението, което взеха в късния следобед без възможност да реагираме незабавно, всичко това ни води до рационалното заключение, че това не е само въпрос на спорт, а до правото на свобода и лечение на всеки гражданин на тази планета", каза министърът.

Той добави, че казусът има политическа конотация: "Когато погледнете всички тези стъпки, стигате до различни решения и като венец на всичко - до това, че един министър като отделно лице може да опровергае съдебно решение. Това е нещо, което за свободната демокрация и за нас, които вярваме в свободното правосъдие, не си представях, че е допустимо. Само ако обърнем ролите, ако това се случваше на нашия континент, мисля, че щеше да има разбираеми разногласия, но такова решение нямаше да бъде разбрано", каза Удовичич.

Той посочи, че най-добрият тенисист в света има абсолютната подкрепа на държавата. "От наша страна, цялата подкрепа е за Новак. Всеки от нас има ежедневна комуникация с него - от президента Александър Вучич, премиера Ана Бърнабич и министъра на външните работи Никола Селакович, ние сме в контакт и с международни организации, с нашите спортисти по целия свят, които имат влияние, с всички в Австралия, ние искаме да дадем възможност на Новак да има справедливи и честни отношения и процес, защото той е подложен на политически, спортен и психологически натиск", каза Удовичич.

"Когато говорим за обществено здраве и вземем предвид, че някой, който е бил там от 10 дни, е минал през всичко, през което е минал, вече навлизаме в безсмислието на всички думи, изречени от австралийските власти", добави той.

Юридическият екип на най-добрия тенисист в света успя да извоюва тричленен състав на съда на тазвечершния процес в Австралия, а Удовичич посочи, че това е поредната победа за сръбския тенисист. "Съдебната система и правото показват, че са над политическите интереси и се радвам, че Новак спечели и този мач. Окончателното решение остава за след 23:30 часа местно време. Искрено се надявам, че справедливостта и законът отново ще бъдат на страната на Новак, че при целия психологически тормоз той ще има възможността да натрупа сила и да докаже качеството си на терените на Австралия",  каза той.

Удовичич беше попитан и какви ще бъдат реакциите на министерството и правителството, в случай че Федералният съд вземе отрицателно решение за Джокович. "Ще трябва да седнем и сериозно да обмислим последствията и в каква посока ще вървим по-нататък. Вече проведохме голям брой срещи на тази тема, МВнР предприе редица стъпки, говорим за процесуални правни стъпки, които се изпълняват в международната дипломация. Дълбоко съм убеден, че справедливостта ще бъде първо на страната на Новак, на страната на семейството му и Сърбия и че няма да има нужда от това", завърши Удовичич.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт