Съвети за пролетното торене

Ако все още не сте опитни градинари, но току-що започвате с любителско отглеждане на различни култури, тогава ще ви бъде полезно да знаете как да се грижите за градината си през пролетта и каква тор е най-подходяща за използване. За да отглеждате добра богата реколта до есента, трябва да започнете да наторявате почвата през пролетта. А за това от своя страна е необходимо да изберете подходящите торове в правилните пропорции. В същото време си струва да вземете предвид нуждите на растенията които ще отглеждате.

Не можем да твърдим, че има универсална рецепта за пролетно торене, която да е подходяща за всички култури.  Ако имате малка градина, трябва да използвате внимателно торовете. Освен това, като правило в  градинарството, в малки площи е най-малко вероятно приложените хранителни вещества да бъдат адекватно балансирани в почвата. И резултатът от това може да даде последствие на кореновата система на растенията, която в крайна сметка престава да абсорбира правилно хранителните вещества.

Как правилно да подхраните и наторите почвата през пролетта?

Като начало си струва да направите анализ и оценка на състоянието на почвата, за да се разбере дали наистина има нужда от торене. През пролетта почвата се нуждае най-вече от сложни торове, които съдържат максимум азот. Между другото, такива торове могат да се открият на рафтовете на магазините под името - „пролетни“, така че ще бъде изключително трудно да се направи грешка при закупуването им. Ако сами се затруднявате да изберете пролетна тор, можете да зададете няколко въпроса на продавача, който със сигурност ще ви даде добър съвет. Ако решите да минете без анализ на почвата, не трябва да губите време в досадни изчисления колко точно грама от един или друг елемент трябва да добавите. Просто поръсете с шепи торта  между редовете, без да  превишавате препоръчителните дози, разбира се. На квадратен метър трябва да има точно толкова тор, колкото изисква инструкцията. Въпреки че по-подробният подход към пролетния тор все още е добре дошъл, защото балансът на сайта е изключително важен.

Не бързайте да торите, докато не се разтопи целият сняг ако има снежна покривка. С разтопения сняг всички хранителни вещества могат просто да бъдат измити от почвата, преди кореновата система да има време да подхрани растението достатъчно. Краят на март - началото на април се счита за оптимално време за наторяване. Ако почвата е суха е добре щедро да я полеете преди наторяване, за да се избегнат изгаряния на кореновата система на растенията. Въпреки популярността си, гранулираните торове имат редица недостатъци. Например, те изискват много време за разтваряне и въздействие върху растението. Действието на торта на прах и течният тор тор е много  по-бързо и ефективно в това отношение. Освен това се дозират по-лесно. Богата гама различни видове торове ще намерите на сайта – Torove.bg

Предимства на органичните торове

Този тип торове включват компост, торф, речна тиня, оборска тор, хумус, както и различни билкови инфузии. В този вид тор съдържанието на полезни микроелементи е много по-високо, отколкото в други, а органичните торове също влияят добре върху почвата. Факт е, че пролетното торене на градинската почва с органична  оборска тор или компост запазва плодородието и, което е много важно за бъдещата ви богата реколта. Пример за качествен органичен тор е – Leonardit . Леонардит е естествен суров материал, съдържащ високо съдържание на хумусни вещества - хуминови киселини и Fulvic киселина. Те са формирани в специфичeн седиментационен, мек слой на кафяви въглища.

Едно от най-забележителните предимства на Power Leonardit като почвен подобрител е ясно изразеният положителен ефект върху растежа и здравето на растенията, както и неговата устойчивост на стресови фактори (суша, сол и пестициди), които се дължат на високия му катионен обмен, pH възможности за буферирани резултати и от големия му капацитет за съхранение на вода.

Може би едно от основните предимства на органичните торове е това че е  почти невъзможно да сбъркате с тези торове по отношение на правилното дозиране. Също така органичните торове влияят на пропускливостта на почвата, правейки я рохка. Те подобряват цялостната  и структура и я насищат с хумусни елементи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини