Ще стигаме от София до Пловдив само за час с влак

„До 2027 г., когато трябва да бъдат завършени всички проекти по направлението София-Пловдив, българските граждани ще могат да пътуват нормално, комфортно и спокойно за по-малко от час разстоянието от 150 км“, каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Днес той инспектира пробива на тунел № 4 по жп линията Елин Пелин-Костенец в района на град Костенец. Тунелът е с дължина 579 м и се изпълнява по нов австрийски тунелен метод от консорциум ДЗЗД „Щрабаг Джи Пи Рейл 2017“, в което ‚Джи Пи Груп“ АД е главен изпълнител. Председателят на борда на директорите на „Джи Пи Груп“ АД Владимир Житенски и изпълнителния директор на компанията Стефан Тотев запознаха министър Гвоздейков и генералния директор на НКЖИ Мария Генова със строително-монтажните работи и напредъка на обекта.

Министър Гвоздейков смята, че строежът на жп линията ще допринесе много за подобряване на свързаността в България, за подобряване на условията за бизнес, повишаване на показателите за по-добра икономика и като цяло за по-модерен живот.

Железопътният транспортът е с огромен потенциал в Европа и света, тъй като е един от най-екологичните транспорти, които тепърва ще търпят развитие, включително иновативно, отбеляза още министър Георги Гвоздейков. „Надяваме се в България да не изоставаме много от Европа и света. Приоритизираме този отрасъл и ще направим всичко възможно да няма забавяне на проектите“, посочи той. „Административните пречки са най-големи при тези проекти, забавянето се случва от недоброто законодателство“, коментира още министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини