Спортният министър посети "Червено знаме"

Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов и кметът на столичния район „Слатина“ Георги Илиев се срещнаха на плувен комплекс „Червено знаме“. Двамата направиха дълга обиколка на спортната база по цялото продължение на ул. „Асен Йорданов“ от  4-ти километър  към бул. „Шипченски проход“. В продължителен разговор те коментираха настоящото състояние и бъдещето на спортните обекти, които са от национално значение.
Спортните съоръжения – зала „Арена Арамеец“ и комплекс „Червено знаме“ с плувните басейни, хотелът, залите по гимнастика, борба и волейбол, са собственост на ММС, но всички те са на територията на район „Слатина“.
Министър Кузманов и кметът Георги Илиев обсъдиха възможности за възстановяване на спортните съоръжения, както и вариантите за публично-частно партньорство или подкрепа от държавата.  
„Спортът е социален феномен и сме длъжни да осигурим на децата и състезателите място, съответно да спортуват и за подготовка“, каза министър Кузманов. „Можете да разчитате на подкрепа и съдействие“, обеща кметът на „Слатина“ Георги Илиев.
Разговорът между двамата започна и завърши, спазвайки условието, че при всички реални възможности за възстановяване и надграждане на спортната база задължително трябва да се запази предназначението – за спорт, социалната функция на спорта. При интерес там да има строителство, то трябва да е само и единствено сгради и съоръжения с предназначение и функции, подпомагащи спорта, категорични бяха Кузманов и Илиев.
Спортният министър и районният кмет огледаха и прилежащите площи и терените от другата страна на ул. „Асен Йорданов“ и коментираха как може да се надгради съществуващата база, единствено в услуга на спорта. Двамата се обединиха около мнението, че цялата зона е изключително подходяща да се превърне в спортно градче,  в което могат да се провеждат спортни състезания на най-високо ниво и на никого няма да се пречи, тъй като зоната е отдалечена, в близост няма жилищни сгради, а районът е комуникативен с добри транспортни връзки и переспективи.
През  80-те години на „Червено знаме“ българското плуване спечели първите европейски титли и медали на Европейското първенство. Възстановяване на съоръженията, модернизация и адекватно управление биха превърнали тази спортна база в една от най-добрите в Европа за подготовка на елитни спортисти от страната и чужбина.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена