The National Interest: Москва може да се окаже най-безопасното място при ядрен конфликт (ВИДЕО)

Снимка: Twitter

Руската столица Москва може да се окаже най-доброто място за оцеляване в случай на ядрен конфликт. Това е мнението на журналиста Калеб Ларсън в статия за американското списание The National Interest.

Той отбеляза, че Русия има план за модернизация на противоракетната отбрана. Става дума за система с маркировка A-235, която трябва да отстрани недостатъците на системите за ПРО от предишно поколение, особено в борбата с хиперзвукови ракети.

Ларсън припомня, че през 1972 г. СССР и САЩ подписват Договора за ограничаване на системите за ПРО, според който броят им във всяка от страните е намален до две. Едната от тях може да се използва за защита на позиции с междуконтинентални балистични ракети, а другата - за отбраната на град, като в случая със Съветския съюз това е столицата Москва. Двете страни намаляват и броя на пусковите установки до сто и ограничават развитието на технологиите в тази сфера.

Москва е заобиколена от системата А-35, чиито ракети могат да свалят врага още извън атмосферата, намалявайки риска от ядрени отпадъци. По оценка ЦРУ обаче системата "не покрива разнопосочните ракетни заплахи от САЩ", нито е защитена от ядрени взривове.

През 1995 г. защитата на руската столица беше модернизирана. Сега не се залага на подземни ракетни шахти, а на мобилни пускови установки. Планира се да се променят ядрените бойни глави с конвенционални, казва Ларсън.

Пред руското радио "Спутник" директорът на Центъра за военно-политически изследвания Алексей Подберезкин се съгласи с американския журналист. "Американците така и не успяха да създадат добра система за противовъздушна отбрана като нашата С-400. Тя безспорно е много по-добра от американските. Тази година в руската армия ще бъде внедрена и системата C-500, както и системи с близък ("Тор-М2") и среден обхват ("Бук-М3"). Това са супер ефективни оръжия", коментира още Подберезкин.

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия