Twitch ще прави характеристика на геймърите

Платформата Twitch си навлече гнева на много от клиентите си с решението си да възприеме политика на „Оценка за бранд безопасност“. Компанията, която е водещото място за изява на майсторите в електронните спортове, ще създаде рейтинг на всеки стриймър, а обявената цел е улесняване на рекламодателите в избора им на лица за кампаниите. Не е тайна, че доста геймъри печелят повече от представяне на продукти в различни платформи като Twitch, отколкото от участия в турнири. Те обаче явно не са съгласни да бъдат профилирани „отгоре“.

За изготвянето на „Оценката на бранд безопасност“ ще се взимат предвид поведението на стриймъра, езика, който използва в чатове, историята на наказанията му за неподходящи изказвания, навиците му да приема или променя настройките, а също и лична информация като възраст и семейно положение. Според някои това се прави с цел ограничаване на неприличното съдържание, което някои публикуват.

Опитваме се да подобрим услугата си така, че да е по-лесно стриймърите на намират подходящата си публика, а тя – съдържанието, което търси – обясни говорител на Twitch. - Също и рекламите да бъдат насочени към общности, които биха проявили интерес. Личните данни са много важни за нас и ние усъвършенстваме методите за защитата им. Не споделяме тази информация с никого.“

Според потребители обаче това отваря възможност пред платформата да манипулира пазара и дори да наподоби системата за социален кредит, която се използва в Китай.

Така Twitch ще получи власт над създателите на съдържание – смята стриймърът XiloTLDR. - Не ми харесва, че платформата ще определя еднолично доколко съм подходящ за спонсориране от други компании. Това би могло да се използва за контрол.“

Германия пък е на път да забрани участието на лица под 18-годишна възраст в игри, в които е позволено харченето на пари. В Бундестага бе внесен законопроект, който приравнява т. нар. „loot box”-ове към хазарта, който е забранен за непълнолетни.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Електронни спортове