Вицепремиерът Мария Габриел откри новата зала за катерене "Балкан" в София

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел откри новата спортна зала за катерене - "Балкан" в София.
За мен е удоволствие да бъдем заедно за откриването на най-голямата спортна зала. Още нещо, с което вярвам, че България ще се гордее. По думите ѝ България е мястото, където таланти ще чупят рекорди.

Убедена съм, че със своите над 3 хил. кв. метра катерачна площ, залата предлага неповторимо преживяване. Модерна, иновативна, прекрасно място за спорт, каза вицепремиерът.

Спортът дава волята да се превърнеш в шампион. Спортът е сила за постигане на резултати и това, човешкият дух да не познава граници, каза още Мария Габриел.

Ивайло Радков, треньор на националния треньор по катерене посочи, че залата е една сбъдната мечта. Той разказа, че заедно с Георги Пенев са започнали да тренират деца и са ги направили шампиони. В залата могат да се катерят деца от тригодишна възраст до възрастни на 90 г. Тя е подходяща както за начинаещи, така и за напреднали, допълни Радков.

При откриването на залата беше извършена демонстрация по катерене от шестгодишно дете и от възрастен мъж.

Днес зала „БАЛКАН“ обявява ден на отворените врати с възможност за тестване на съоръженията. В деня на отворените врати, специален гост в залата ще бъде световноизвестният катерач Якоб Шуберт, който ще бъде в България, за да направи демонстрация на зала „Балкан“. Той е четирикратен световен шампион и три пъти носител на Световната купа по катерене. През август 2021 г. той спечели и бронз на Летните олимпийски игри в Токио. В деня на отворените врати, залата ще бъде отворена за всички, които искат да разгледат и тестват съоръженията от 7:30 до 23 часа.

Зала „БАЛКАН“ се намира в гр. София, на ул. „187-ма“ Nº9 (локалното платно на Софийски околовръстен път в посока ..преди кръговото с „Бистришко шосе“) и предлага неповторимо преживяване на всички любители на спортното катерене. Центърът
разполага с над 3000 кв. м. катерачна площ; вътрешна и външна стена за катерене на въже с височина между 8 и 17 м и над 300 маршрута; близо 40 trublue аутобилея; специално обособена боулдър зона със 730 кв.м. катерачна площ и възможност за над
240 боулдър проблема, moonboard, kilterboard, threadwall и campus board; зона за деца; стена за скорост, покриваща стандартите на Международната федерация за спортно катерене; фитнес зона и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена