Вижте историческото наследство в село Лещен

Село Лещен е разположено в Западните Родопи, на 8 км от Гърмен и на около 15 км от Гоце Делчев. Другите две известни туристически дестинации в околността са архитектурните резервати Ковачевица и Долен.

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Vanessa Barroso (@vaneaobarroso)

 

Въпреки че Лещен се намира в Родопите, селото посреща своите посетители с гледка към Пирин и множество планински къщички, накацали по склоновете. Цялата местност, заедно със своите забележителности, пази автентичния български дух. Там сякаш времето е спряло в една друга епоха, далечна на модерния 21-ви век.

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Bulgaria Sofia Plovdiv Varna (@mybulgaria)

 

Един от най-посещаваните архитектурни паметници е църквата „Св. Параскева”, изградена през 1836 година. Стенописите в нея правят впечатление с едрия си щрих и ярките цветове. В съседство се намира и старото килийното училище, което сега е превърнато в кръчма.

На времето местните се препитавали с дюлгерство, ковано желязо и добиване на златоносен пясък. Съхраненият чар на миналото е запечатан в архитектурата, а естествената природна красота лъха от околните планини и гори. Тази комбинация доставя на туристите неповторимо изживяване и кара душите им да потреперват от благоговение. Архаичният дух все още обитава и главната калдъръмена улица, където всеки може види различни старинни предмети от миналите години.

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Bulgarian Mountains (@bulgarian__mountains)

 

Районът е наситен с други природни забележителности, които определено си заслужава да бъдат посетени. Това са резерватът „Тъмната гора“, обгръщащ вековни букови и елови гори, каньонът на река Канина, местността Синият вир, скалните образувания „Козият камък” и „Черната скала”, известни още като тракийските съкровища.

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от @nadi.kol

 

Несъмнено село Лещен и цялата местност около него разкриват безброй тайни и красиви гледки, на които всеки българин трябва да стане свидетел. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура