Време за подаръци – с какво да зарадваме най-близките си за Коледа

Отново дойде най-магическото време на годината, когато можем да изненадаме любимите си хора с най-ценните за тях подаръци. Често ли се питате с какво да зарадвате детето си – с книжка, дрешка или ринглайт? Или пък любимия си съсед – дали би искал гаeчен ключ, домашен суджук или нова изтривалка? От август сте по цял ден в Амазон и Али експрес, търсите интересни и същевременно лични вещи, с които да шашнете всеки близък, но, ей го нá, декември дойде, а сте избрали само една нова метла за баба си и нищо повече.

А ако не уцелите вкуса на приятеля си – купите му, да кажем, клинче за йога с флорален десен, пък той човекът е автомонтьор с шкембе – може и да не получите ракията, за която сте си мечтали, а нещо далеч по-отмъстително – примерно миналогодишен календар или спукана топка.

Затова отдавна вече предметите са извън списъка ми с коледни покупки. Вместо това подарявам нещо мъничко, евтино, но (надявам се) много значимо. Тук прилагам три предложения, които са ми послужили чудесно през годините – дано бъдат полезни и на вас!

Ι. Събитие!

Познавате си приятелите. Някои обичат концерти, други – театър, трети – конференции, четвърти – спорт; някои обичат дори и партийни събрания (никога не съм ги разбирал). Вместо да киснете в Али експрес и Амазон, може да влезете в някой сайт за билети и да видите какво предстои в града на вашите любими хора. Дали си падат по модерната култура или класическите преживявания, винаги ще се намери нещо, което да ги впечатли. Аз, например, винаги клоня към камерни събития, където се допуска малък брой хора, защото това придава допълнително измерение на уникалност. Освен това такива подаръци не са непосилно скъпи, защото са съобразени с платежоспособността на целокупното население – тоест винаги може да си ги позволите, особено ако сте кътали подаръчен бюджет цяла година!

ΙΙ. Книга!

Преди да сте се хвърлили да ми опонирате – да, книгата несъмнено е вещ. Но не е ли тя нещо много повече? Един роман подарява дни, дори седмици удоволствие на човек, който – като всички нас – е обречен на ежедневие, работа, грижи и болести. Поинтересувайте се какво му доставя удоволствие и идете на панаира на книгата (от 6 до 11 декември в НДК), където срещу съвсем малка сума може да се сдобиете с най-новите заглавия на пазара. От биографии и исторически изследвания до романтични новели и поезия – всеки вкус може да бъде задоволен! Няма човек, който да е безразличен към книга, съобразена с интересите му. Може да звучи като елементарно решение, но ще се изненадате колко малко хора днес се сещат да подарят тези десетки часове наслада на любимите си хора.

ΙΙΙ. Коледна картичка!

А ето и нещо, което интригува всеки малчуган, че даже и родители, баби и прадядовци! Ако все още не намирате на какво събитие да изпратите човека, а и е изчел няколко вагона книги, защо не го зарадвате с една необикновена коледна картичка!? Хората от www.koleda.net персонализират и печатат вълшебни поздравления и носят щастие на деца и възрастни от години! Бях приятно изненадан, когато видях множеството физиономии на получателите им, които сякаш имат най-неподправените усмивки.

Все пак не е ли това идеята на Коледа? Да покажем на близките си колко много означават за нас, вместо да си мием ръцете с някакви тленни и обезценяващи се предмети?

Импровизирайте и зарадвайте тези, които обичате, без да се затлачвате по магазини и сайтове за все повече и все по-непотребни вещи.

А ако имате още по-добри идеи, споделете ги с нас в коментарите отдолу.

Весела Коледа!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл