Washington Post: Байдън влезе в нова "вечна война" в Близкия Изток

Когато Джо Байдън реши да изтегли войските от Афганистан, той заяви: "Време е да сложим край на вечната война“. Но тази седмица той отново влезе в един от най-дългите конфликти на нашето време, като започна да нанася удари на прокситата на Иран в Ирак, Сирия и Йемен, съобщи The Washington Post.

Анализаторите се съмняват, че подобни удари ще помогнат на САЩ да постигнат реални резултати. Проиранските групировки действат в Близкия Изток повече от 20 години, за тях това е дълга игра. В същото време Съединените щати се опитват много да не пресичат червените линии на Иран, така че все още няма пострадали иранци.

Въпреки че регионалните лидери изразиха недоволството си от тези удари и заплашиха с ответни действия, те всъщност не искат открита война със Съединените щати, пише авторът на статията. Иран е зает със своята икономика, ядрени оръжия и изграждане на отношения с Русия. От друга страна, войната не е от полза за Съединените щати сега: Байдън има избори на хоризонта - той не се нуждае от "нова скъпа външнополитическа авантюра“.

Освен това Съединените щати все още имат малък контингент от военен персонал в региона. Някои експерти казват, че тези сили са "застраховка“ срещу негативни развития. Други политолози казват, че присъствието на Америка, напротив, не сдържа местните сили и не стабилизира региона, а увеличава риска от нарастване на напрежението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток