Washington Post: САЩ предупредили Русия, че "Крокус хол" е вероятна цел на терористи 

Това е станало две седмици преди атаката

Повече от две седмици до терористичния акт в "Крокус Сити Хол", на 6 март, властите в САЩ са предупредили Русия, че именно тази зала е потенциална цел за атаки, пише The Washington Post, позовавайки се на двама неназовани американски служители, запознати с въпроса.

Секретните служби на САЩ са съобщили, че "Ислямска държава" планира нападение на това място.

Това директно противоречи на изявленията на Москва след атентата, че американските предупреждения са били "твърде общи", и повдига въпросът, защо руските власти не са приели по-решителни мерки за защита на хората, пише изданието.

Шефът на Службата на външно разузнаване на РФ Сергей Наришкин заяви пред журналисти, че информацията за готовени атаки, предоставена от САЩ, е била "прекалено обща" и не е позволила предварително да са идентифицират извършителите. 

Вашингтон редовно споделя информация за терористични заплахи с други държави, но предупреждения за конкретни цели са нещо необичайно, твърдят експерти - това може да доведе до разкриването на начините, по които САЩ получават информацията си. 

Според американското издание, руските власти първоначално са се отнесли сериозно към предупреждението. На следващия ден ФСБ е предотвратила падане на ИДИЛ на синагога в Москва, за което от Вашингтон също предупредили.

На 7 март, ден след като от Вашингтон предупреждават руските служби, посолството на САЩ в Русия съобщи, че "екстремисти в близко време планират да атакуват големи струпвания на хора в Москва, включително концерти". Три дни преди терористичния акт, на 19 март, Владимир Путин нарече "провокационните заявления" на западните власти "откровен шантаж", целящ да дестабилизира руското общество. На 22 март четирима мъже беспрепятствено влязоха в зала "Крокус Сити Хол" в Подмосковието, където откриха огън и предизвикаха пожар. В резултат на най-голямото за последните години терористично нападение в Русия загинаха повече от 140 души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка