Ягодите спасяват от депресия

Ягодите са сред любимите на хората плодове, така че потвърждението, че са полезни и за здравето, е добра новина. Когато се консумират в напреднала възраст, те могат да предпазят от когнитивен спад и да намалят вероятността от появата на депресия. Смята се, че причината е съдържащите се в тях антоцианини. Те представляват биоактивни съединения и обичайно се откриват в ягоди, боровинки, касис и черници. Изследването е публикувано в Nutrients.

В проучването участват възрастни хора на средна възраст. Те са консумирали ягоди в продължение на 12 седмици. В резултат на експеримента те споделят за намаляване на смущенията в паметта и чувството на депресия.

Проучването се фокусира върху антоцианините, което е съединение, което се съдържа в ягодите. Но също така и в боровинките и други горски плодове. В изследването участват 30 човека - 25 жени и 5 мъже. Те са били разделени на две групи. Едната е консумирала ягоди, а другата е получавала плацебо, тоест казвали са им, че са същите плодове, но те са били нещо подобно.

Следено е тяхното неврокогнитивно здраве и настроението на участниците в експеримента. Ягодите са консумирани под формата на прах, смесен с течност, като съдържанието е било колкото стандартна порция, около една чаша. Групите не са консумирали други горски плодове по време на проучването, за да не се повлияе на резултатите.

Тъй като ягодите са богати на антоцианини, те са полезни за когнитивното и емоционалното здраве. Те са и мощен антиоксидант, което също носи допълнителни ползи. Освен това се отразяват благоприятно и на работата на червата. Резултатите от проучването показват също, че консумацията на ягодите снижава риска от деменция.

Макар ягодите да са сезонен плод, може да ги консумирате и замразени. Когато се размразяват естествено, се запазват витамините в тях. Например, може да ги оставите за една нощ в хладилника. Когато обаче се излагат на топлина, например използва се микровълнова печка, се разрушава съдържанието на витамин C. Разбира се, най-добре е плодовете да са пресни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл