Защо затваряме очи при целувка

Най-дългата целувка в света трае 58 часа, 35 минути и 58 секунди. Нямаме идея и не знаем как тази двойката успява да издържи толкова дълго, но имаме отговор на друг въпрос. Всеки в даден момент от живота си се е питал: Защо хората се целуват със затворени очи?

 

1. Помага на умът ни да се фокусира по-добре 

Според изследване, проведено от психолози, когато има твърде много визуализации или разсейващи фактори около нас, нашият мозък все по-трудно се съсредоточава. Когато очите вършат повече работа, останалите ни сетива се притъпяват. В случай, че сме със затворени очи обаче останалите ни усещания се изострят в пъти повече.

 

2. Усещаш докосването по-силно 

Точно както затварянето на очите помага за изолиране на разсейващата околна реда, то също така позволява да се изпита пълното удоволствие от целувката. При спускането на клепачите по време на целувка, преместваме фокуса на мозъка си върху докосването и сетивното възприятие на устните.

 

3. Кара ни да се чувстваме по-малко уязвими 

Тъй като целуването е едно от най-личните и интимни неща между двойката, то може да накара вас или вашият партньор да се почувствате уязвими. За да се избегне това чувство и неловкото усещане, можете автоматично да затворите своите очи, малко преди да се наведете за очакваната целувка.

 

4. Алтернативата е леко зловеща и идва в повече 

Ако по време на дискусия визуалният контакт е препоръчителен, то при преплитането устни, той упорито се избягва. От една страна, това ще накара и двама ви да се почувствате неудобно. От друга страна, според някои научни доказателства, това може да доведе до претоварване на мозъка ви. Също така отворените очи по време на целувка неутрализират до известна степен чувствата помежду ви и интимността.

Коментари

Задължително поле