Зехтинът поевтинява наполовина, сушата носи добра маслинена реколта

Тази година цената на зехтин от рафтовете на супермаркетите ще бъде по-ниска, тъй като производството ще бъде по-добро в сравнение с 2023 г., според предварителните данни.

Очаква се цените на зехтина да паднат наполовина през следващите месеци, тъй като краят на средиземноморската суша изглежда ще доведе до по-добра реколта.

„Прогнозите са тази година производството на маслини да бъде 220-230 хил. тона», каза изпълнителният директор на SEVITEL Георгиос Иконому, добавяйки, че това ще доведе до нормализиране на ситуацията.

Събитията от последните години, най-вече войната между Русия и Украйна, доведоха до повишаване на цените на основните продукти, а трудните климатични условия намалиха производството на зехтин до исторически ниски нива, превръщайки зехтина в луксозен артикул. 

Според професионалисти в индустрията, цените на производителите тази година ще бъдат по-ниски. В края на миналата година високите цени на зехтина тип "Екстра върджин" достигнаха 10 000 евро за тон, а тази година прогнозите са, че ще се движат около 4000 до 5000 евро. Резултатите за потребителя ще бъдат видими през първото тримесечие на следващата година, тъй като ще има нервност на пазара, докато реколтата бъде събрана и производственият процес приключи.

Пазарните фактори в Гърция предполагат потенциално производство от 230 000 тона спрямо 130 000 през миналия сезон. Очаква се Турция да произведе 260 000 до 270 000 тона в сравнение с около 120 000 през миналия сезон, докато Тунис може да достигне 280 000 до 290 000 тона, което е увеличение от 210 000 до 230 000 през миналия сезон.

Миналата година производствените цени надхвърлиха 10 евро и това увеличение се прехвърли върху крайния потребител. Поради скока на цените миналата година, много семейства са избрали да заменят традиционния зехтин с по-евтино слънчогледово олио. Това не е гръцки феномен, тъй като в Испания и Италия, които са основните производители на зехтин в света, консумацията е спаднала, както и у нас, с близо 18-20%. Ще предприемем всички необходими стъпки, за да върнем гръцкия зехтин на нашата маса“, заяви г-н Иконому.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа