Баница със сладко от череши, Рачник, Родопски клин и Свиленградско малеби са сред вкусотиите, които ще опитват гостите на страната ни
Министерството на туризма в партньорство с Университета по хранителни технологии - Пловдив разработиха Националното меню, което ще се използва в туристическия отрасъл. В разработването на проекта участваха представители на Българската асоциация на професионалните готвачи и шеф готвачи от 9-те туристически района. Екипът от експерти се обедини около традиционни за българската кухня рецепти, които и до днес носят нейния автентичен вкус в различните региони на страната, съобщиха от пресцентъра на министерството.
При реализацията на инициативата са разработени и 9 специфични менюта за 9-те туристически райони на страната, определени със заповед на министъра на туризма, в изпълнение на разпоредбите на Закона за туризма.
При разработването на Националното меню е направен преглед и анализ на развитието на националната кухня. Отчетени са редица важни характеристики оставили траен белег върху кулинарното разнообразие и традиции у нас.
По време на подготовката са проучени физико-географските особености на районите в страната и демографският профил на населението. Разгледани са различни исторически периоди на развитие и влиянието им върху кулинарните навици на обществото. Според анализа на експертите от Университета по хранителни технологии в Пловдив българските традиции в храненето могат да бъдат определени, като „културен артефакт“, тъй като те са част от историческото минало, настояще и бъдеще на българския народ.
Националното меню включва подбрани основни ястия, десерти и студени мезета, носещи традиционния български вкус, като към тях има включени характерни родни вина, които са в унисон, допълват и надграждат ястията.
Откроени са 9 характерни рецепти, по една за всеки регион, които са пресъздадени в 9 тематични видеа:
Баница със сладко от череши
(вита баница с домашни кори и сладко от кюстендилски череши)
Задушено по троянски
(сочно дивечово свинско (еленско) месо със сушена чушка, ароматна сланина от Априлци и сушени сини сливи)
Пилешка яхния с дюли
(крехко пилешко месо в сос от сладък лук, зеленчуци и карамелени дюлеви резенки) с чаша Сливенски пелин
Рачник
(искърски рак с перлен ориз на фурна)
Риба в лопушка
(речна риба приготвена с парченца сланина, кромид и домати в тънка тестена кора и печена на жар)
Родопски клин
(традиционно ястие с картофи, изпечено в банични кори на плоча)
Саламура по дунавски
(печена на жар речна риба, свежи зеленчуци, девесил в ароматен рибен бульон)
Свиленградско малеби
(фин крем с чукан ориз и розов сироп)
Шилешко по сборджийски
(печено шилешко месо върху лозови пръчки с червена коричка, гарнирано с дреболии и ориз)
в съчетание с Асеновградски Мавруд)