Авиокомпания започва да използва гориво от рециклиран боклук

Американският авиопревозвач ДжетБлу започва да използва гориво от рециклирани отпадъци, за да нанася по-малко щети на околната среда.

Иновативното решение е част от голям план на компанията за подпомагане на опазването на природата, пише Си Би Ес.

Горивото се произвежда от финландската компания Несте. То се изработва чрез сепарирането и рециклирането на отпадъци и излъчва до 80% по-малко вредни вещества в атмосферата, в сравнение с традиционното самолетно гориво.

Като начало, модерната субстанция ще бъде част от горивото на полетите на компанията от международното летище в Сан Франциско.

ДжетБлу изпълнява 17 полета дневно от калифорнийския град, като добавянето на "чистото" гориво няма да бъде начислявано в цената на билетите за пасажери.

Авиоиндустрията е критикувана за приноса, който има за изпускането в атмосферата на газове като въглероден диоксид, азотен оксид и други вещества, засилващи парниковия ефект.

Като част от програмата за компенсиране на замърсяването, което създават, ДжетБлу обявиха, че ще финансират проекти за построяването на соларни и вятърни електроцентрали на места, където още използват въглеводороди.

Ще бъдат дадени пари и за разработката на методи за улавяне на метана, изпускан от традиционните сметища и повторната му употреба.

Коментари

Задължително поле