Австралийска плувкиня първа се снима гола в киното

Анет Келерман била сравнявана с Венера Милоска и обявена за най-красивата жена в света.

Анет Келерман измисля преди 100 години прилепналия бански

Създава синхронното плуване и скоковете във вода

Коко Шанел подхваща идеите й

Към името на Анет Келерман винаги може да се добавя – първата. Австралийката, покорила Холивуд, става първата жена, показала голото си тяло във филм, преплувала Ла Манш, въвела скоковете във вода и синхронното плуване. На нея дължим прилепналия бански костюм, за което даже е била съдена. Бунтарката  помага на бедни и болни, бори се за правата на жените, от нея се учи даже иконата на модата Коко Шанел. В началото на живота близките й смятат, че Анет е обречена, защото не може да ходи. Само няколко години по-късно, тя става една от най-известните жени в света.  

Келерман се ражда през 1886 г. в Австралия в семейството на цигулар и пианистка. През първите 6 години момиченцето носи на краката си железни скоби, които да ги поддържат, защото са твърде слаби, за да може да ходи. Когато навършва 7 г., по съвет на лекар, родителите й водят в басейн. Детето се страхува от водата, но преодолява ужаса си и това предопределя живота й. На 13 г. вече е здрава, на 15 печели първото си състезание по плуване. „Само инвалид може да разбере какво чувствах“, ще си спомни Келерман след години.

През 1902 г. семейството се премества в Мелбърн, там спортистката се захваща с подводно плуване и започва да работи в развлекателния център Princess Court в ролята на русалка, като плува в огромен аквариум. Скоро получава предложение от драматичния Кралския театър в града да участва в спектакъла „Преодоляване на сушата“. Това е първият актьорски опит на Анет, за нея много скоро ще заговори целият свят.

Дотогава обаче Келерман има цел – да преплува Ла Манша. Нито една жена преди това не е правила даже опит. Успехът идва през 2005 г., след няколко опита. Рекордите се редят един след друг – успява да преплува 21 км по Темза, в Париж заема трето място в състезание по Сена, където се съревновава с опитни мъже. Рекордът й за не диша под вода пък е 3 минути и 27 секунди. Тя първа скача във вода от кула, правейки салто във въздуха. Смята се, че именно Келерман е измислила и синхронното плуване.

Популярността открива пред Анет много възможности и тя умело ги използва. Името й гръмва в скандал, когато решава да се появи на турнирите по плуване в прилепнало трико, а не в рокля и панталони, каквито са единствено разрешени по това време. Първият бански Келерман си шие сама и се явява с него на състезанията в Масачузетс през 1907 г. По това време за пръв път на американките е разрешено да се къпят в басейните без ръкавици и шапки.

Краката на спортистката са виждат дори над коленете и това предизвиква огромен скандал. Анет е арестувана мълниеносно и е обвинена в публично непристойно поведение. Неочаквано обаче местната преса я защитава. Келерман се изправя пред съда, където заявява, че да се плува с тежките дрехи е опасно за живота и съдията се съгласява с доводите й. Плувкинята е глобена, но това става преломен момент за целия свят.

Идеята подхваща иконата на модата Коко Шанел, която започва да твърди, че женското тяло е привлекателно с тен, което не може да се случи, ако си навлечен с дрехи.

През 1908 г. австралийката слага край на спортната си кариера и е отдава на театрални гастроли по целия свят – най-вече в ролята на русалка. Тя е обявена за най-красивата съвременна жена на света. Професорът от Харвардския университет Дадли Сарджент измерил телата на хиляди жени и се оказало, че мерките на Келерман са най-близки до тези на Венера Милоска, която се считала за еталон на женската красота. Зрителите се биели за билети за спектаклите на Анет, които и носи стабилни приходи.

В началото на 20-и век започва разцветът на нямото кино. До 1913 г. Келерман се снима в няколко филма и е ясно, че обаждането от Холивуд и само въпрос на време. И то не закъснява - тя дебютира в меката на киното през 1914 г. в главната роля във филма „Дъщерята на Нептун“ Истински фурор обаче предизвиква с  участието си в тричасовия филм „Дъщеря на боговете“.

Анет става първата в историята актриса, която се появява на екрана както майка я е родила. Продукцията струва на създателите си безумната по това време сума от 1 млн. долара. Филмът се гледа от милиони по света и вложените в него пари се възвръщат многократно. Успехът на австралийката бил толкова голям, че хонорарите й превишили няколко милиона долара. Тя обаче се захваща и с бизнес - производство на бански костюми с марката Анет Келерман. Това било част от борбата й за свободата на жените.

„Женското тяло е прекрасно и трябва по-смело да бъде показвано“, твърдяла спортистката, която увлечена от модата, разработила първата актуална и досега дълга риза-рокля. Всичките си колекции Анет дарила на операта в Сидни. 

До 50-годишната си възраст Келерман не забравя плуването и участва в състезания. Когато започва Втората световна война, тя се мести в Куинсланд, където помага на сестра си Елизабет да  се грижи за болни от полиомиелит и работи в австралийския Червен кръст. След войната се отдава на пътешествия, но продължава да е полезна. Открива спортни секции, сама обучава деца, занимава се с благотворителност. И очаквано в Алеята на славата в Холивуд се появява и нейната звезда.

Цял живот е вегитарианка

Прави предложение за брак на бъдещия си съпруг

Анет Келерман е много активна и в личните си отношения. Тя сама прави предложения за брак на бъдещия си съпруг Джеймс Саливан, който е неин мениджър. През целия си живот спортистката се храни здравословно. Тя никога не близва алкохол и е вегетарианка. Книгата й „Физическата красота и как да я съхраним“ става бестселър. Двамата с Джеймс откриват в Лонг Бийч, Калифорния магазин за здравословни продукти, който се ползва с огромна популярност. Двамата нямат деца, но Анет през целия си живот се грижи за чужди малчугани, които подпомага финансово и учи не само как да плуват, но и как да живеят свободно и дълго. Самата тя доживява до 89 години, последните от които в родната си Австралия. Умира на 6 ноември 1975 г., а прахът й е разпръснат над любимия й Голям бариерен риф.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл