Автобусни превозвачи: Тол системата е последното нещо, заради което бихме протестирали

Кадър от БНТ

Магдалена Милтенова от Конфедерация на автобусните превозвачи заяви пред БНТ, че автобусните превозвачи няма да оттеглят исканията си и това, което може да ги накара да преустановят протестни действия, е те да бъдат решени.

"Важно е да подчертаем, тъй като излезе в медийното пространство, че протестираме заради тол системата. Това е последното нещо, заради което бихме протестирали в момента. Защото, ако не решим тези проблеми, които сме поставили, няма да имаме нужда от тол система, поради факта, че няма да се движим и няма да извършим превозите, защото ще фалираме", заяви Милтенова.

"Ние няма да оттеглим исканията си. Това, което може да ни накара да преустановим протестни действия, е те да бъдат решени. Това са проблеми, които ние сме поставяли години наред. Знаете, че февруари месец ги бяхме поставили и пред премиера, когато също бяхме обявили протест. Тогава го отменихме, защото се поеха конкретни ангажименти с конкретни срокове да се изпълнят исканията ни. Но всъщност към днешна дата нито един от тези наши проблеми не е решен", каза още тя.

Основният проблем, който имат превозвачите, според Милтенова, е нерегламентираният превоз на пътници, който трябва да бъде решен спешно чрез инкриминиране на деянието.

Другият проблем е законодателната рамка - промените в Закона за автомобилните превози, които протестиращите искат да бъдат приети.

Автобусните превозвачи започват протест от днес. Фирмите са недоволни от системата "бонус-малус". Те настояват и за промяна в Закона за автомобилните превози, чрез която нерегламентираните превози ще се считат за престъпление.

На 13 януари автобусните превозвачи ще прекратят превозите, ако дотогава не бъдат изпълнени исканията им.

Коментари

Задължително поле