Адвокатът на задържания за тероризъм ученик: Той не е имал намерение да убива хора

Кадър от БТВ

"Клиентът ми не е имал намерение да убива хора. Готов съм да го повторя 1000 пъти. Говорил съм с психолога му. Самият той твърди, че в неговата глава не е имало такава мисъл. Той е толкова жалостиво и добро дете", заяви адвокатът Емил Велинов пред БТВ. Той представлява момчето, което службите вчера задържаха по подозрения за подготвяне на т ерористичен акт в Пловдив.

Светът, в който живеем явно са променя с бясна скорост, защото преди дни службите ни са предотвратили потенциален терористичен акт, замислян от дете. Евентуалната мишена е била публично място в Пловдив, а според прокуратурата 16-годишният ученик е попаднал под влиянието на Ислямска държава преди около година. Той вече има повдигнато обвинение за тероризъм.

Момчето се е радикализирало чрез интернет преди около година , съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев. Според обвинението, тинейджърът се е поддал на вербовчик от "Ислямска държава" и е подготвял взривовете на тавана на семейния си дом, поясниха още от прокуратурата.

Откритите бомби са от тип, който много често се използва в САЩ, а веществото, от което се приготвени, е използвано при атентати в Белгия и Франция, както и в Сарафово.

Според защитата, сигналът е подаден не преди пет дни, а преди месец о т семейството . И то до ДАНС, което според адвоката изключва хипотезата за терористичен акт. С момчето непрекъснато е работил психолог, а после се включва още един, изпратен от агенцията за национална сигурност. Младежът е ходил и на училище.

"Родителите сигнализират в ДАНС за това, което намират в телефона му. Имайки предвид промените в поведението му, проверявайки телефона му, намират нещо, което ги изненадва много -кореспонденцията с мъж, който се представял за член на ИДИЛ. Виждайки това, майката и бащата решават веднага да сигнализират ДАНС, за да бъде спряно това", разказа адвокат Велинов.

Те са обикновено българско семейство с три деца. Имат дребен бизнес. Правят всичко за децата си, за да се чувстват добре. Нищо по-различно от обикновено българско семейство. Известно време е бил с по-малко контрол заради проблеми с друго от децата им и не са му обръщали внимание", разкри Велинов.

"Попаднал е под влиянието на човек, който се представя за член на ИДИЛ. Възможно е 16-годишно момче да попадне под чуждо влияние момчетата на тази възраст още не са изградени като характери. Те са по-лекомислени. Имат склонност да слушат по-възрастните. Освен това са любопитни, смята адвокатът.

Детето не е обучавано за терорист. Това е силно казано. То само е кореспондирало с този човек. От любопитство се е интересувало от взривни устройства. За всяко дете, когато нещо е забранено, е по-любопитно към него. Поради тази причина е започнало да си прави някакви взривни устройства, заяви Велинов, според когото намерените устройства е пресилено да бъдат определяни като бомби.

"Тези взривни устройства, които са намерени, са изготвени до някаква първоначална степен. Самите те не могат да предизвикат взрив, ако не са снабдени с необходимите компоненти за това", каза адвокатът

Тези неща стоят там повече от месец, ако това дете искаше да ги използва за взрив, щеше да ги използва. Бил е подведен от чисто любопитства. Семейството се е намесило и всичко е приключило, категоричен е Велинов.

В момента момчето се намира при семейството си и според Велинов трябва да остане при него, а не да бъде изведен в специализирано заведение като психиатрия, което няма да му помогне. Има възможност и ресурси да се справи с проблема, ако то е в семейна среда, смята адвокатът.

Коментари

Задължително поле