Адвокат Димитър Киров пред „Труд“: Водени от национален идеал и обща цел, сме обречени на успех

Просветното дело отново да стане всенародно

- Адвокат Киров, обществото ни търси промяна. Как ще я постигнем?
- През последните тридесетина години, обществото ни е в непрестанен процес на промени и реформи, но добрият резултат някак си ни „бяга“. Причините за това се много, но според мен, две от най-съществените са:
Първо- ниското ниво на образованието. Обществото и по-специално активните хора, знаят какво не искат, но не знаят какво искат и как да го постигнат. И няма как да е по друг начин, защото унищожаването на народното образование с неговите вековни традиции, работи за унищожаване на знанието, способността за мислене и изграждането на творци с поглед в бъдещето. Учебните планове без системност и поднесени на неразбираем език. Литературата и историята се изучават съобразно моментната конюнктура, без да се търси истината, без да се анализират процесите и осмислят фактите в историческия контекст.
Второ - липса на обединяваща обществото идея. Отделните прослойки живеят всяка за себе си. Разделени сме на българи, турци и цигани; русофоби и русофили, англофили, германофили и американофили; граждани и селяни и какво ли още не. Всеки срещу всеки. Няма го чувството за общност.

- Старият въпрос: Какво да се прави?
- Когато народите са на гибелен кръстопът, както ние сега, е добре да се обърнат към корените си, където могат да намерят добри премери. За нас, добър пример е Българското Възраждане. Тогава българският народ, постигайки материално замогване, издига в култ образованието и се обединява от един общ идеал - свободата, като висша ценност за българина. Същото ни трябва и днес- образованието като всенародно дело и свободата като национален идеал.

- Как образованието отново да стане всенародно дело?
- По отношение на образованието, една от възможностите е обществения натиск от страна учители, родители, интелектуалци по отношение на партиите, Министерство на образованието, общините и пр. Целта е да се постигне системност в обучението- както по отношение на отделните дисциплини, така и по отношение на учебния материал за отделните класове и курсове, както и през цялото обучение.

Друга добра възможност дават You Tube и социалните мрежи - напр. Instagram. Много хора ги използват активно, затова знанието и идеите трябва да достигат до тях и там. От тази възможност ще се възползваме с екипа на фондация „Съратници“, като от миналия петък започва работа канал, в който ще разглеждам различни теми, касаещи българите и българската държава. Ще представям интересни случаи от политиката, икономиката, от историята на България и света, от собствената си практика и живота на хората. Първата тема е „Суверенитет и конституция“.

Освен образователната насоченост, чрез отделните теми в канала си, искам да покажа, че обединени, сплотени от една важна и желана от нас цел, ние ще просперираме. Причини и поводи от миналото и настоящето, истински или измислени, които да ни разделят и противопоставят можем да посочим много. Аз обаче, ще търся и показвам добрите примери и възможности, които ни обединяват, защото ние, просветени и водени от национален идеал и обща цел, сме обречени на успех.

- Кога ще считате, че инициативата Ви е постигнала успех?
- Когато ние, българите, независимо от произхода си- български, турски, цигански и пр., живеем добре и сигурно тук и дори мисъл не ни идва да слугуваме в странство. Когато, осланяйки се на своя духовен, творческия и предприемачески потенциал, българинът ще се осъществява и развива тук, в Родината си.

- Вярвате ли, че ще видим скоро резултати?
- Добри и трайни резултати може да има, едва когото просветното дело отново стане всенародно, когато стремежът към свобода и прогрес стане общ идеал. Това не е светкавичен процес, но развивайки просветителска дейност с поглед в бъдещето, ние и другите хора и организации със сродни разбирания и мироглед, сме длъжни да извършваме и действия, които да доведат промяна за добро в настоящето. Разбира се, това няма да стане лесно. Конкретен пример - предложенията на „Съратници“ за промяна в Закона за съдебната власт, Закона за частните съдебни изпълнители, Закона за кредитните институции, срещнаха категоричен отказ дори да бъдат обсъждани от страна на политиците от всички политически цветове. За съжаление, подобно поведение от страна на политиците беше очаквано, тъй като приемането на тези предложения би намалило драстично корупционните практики. Независимо от саботирането на държавно ниво на всяка инициатива, която би довела до реално намаляване на корупцията и създаването на ясни правила, по които работят институциите, продължаваме дейността си. Необходимо е натискът на гражданите по отношение на институциите да продължи по конкретни проблеми и с конкретни предложения за решаването им. Не бива да се забравя, че длъжностните лица, нарушаващи закона, имат конкретни имена и носят индивидуална отговорност. Към тях не може да има търпимост. В този смисъл пред „Съратници“ стои доста работа.

- Да се върнем на образованието- как според вас му се отразява дистанционното обучение?
- Въвеждането на всеобхватно дистанционно обучение в училищата и университетите за мин има силно негативно влияние. Чрез него се губи се истинския човешки контакт между преподавател и обучаван, между студенти и ученици.

Освен това, класната стая и университетската зала са обособено място на знанието. Вкъщи, в кафенето и пр., поради липса на мотивация, на добри примери, на уважение към преподавателя, се прави всичко друго, но не и да се придобиват качествени знания и умения, да се развива творческото начало и свободния дух.

Не на последно място- дистанционното образование дава възможност за безконтролно събиране на цялостна база данни за възможностите, привичките, целите и пр. на обучаваните. Който притежава тази база данни, е собственик на бъдещето на потомците ни.

- Какво бихте казали за финал на разговора?
- За да бъдете информирани, за да придобивате нови знания, за да бъдете провокирани, за да бъдат чути мнението и идеите ви - последвайте Димитър Киров - Съратници в You Tube и Instragam.

Нашият гост
Димитър Киров е роден на 16.09.1973 г. в Карлово. Завършил е право в СУ “Св. Климент Охридски” през 1999 г. Има дългогодишен стаж като адвокат и консултант в областта на гражданското и търговското право. Основател на фондация “Съратници”.

Коментари

Задължително поле