На 25 май 2019 да почерпят

Андрей Миронов – вечният Остап Бендер Може да е знак на Съдбата, но руският актьор се ражда и умира на сцената

„Лудогорец“ е шампион на България за осми пореден път

Тръмп изпраща още 1500 войници в Близкия изток заради Иран

МВнР: Няма информация за пострадали българи при експлозията в Лион

13 души са ранени при експлозията в Лион, сред тях и дете

Светлана Иванова от София: Плодолечението е вид изкуство Доктор Емилова е неговата муза, споделя музикантката

Експлозия в Лион, има ранени (СНИМКИ и ВИДЕО)

Славимир Генчев спечели конкурса „Биньо Иванов”

Шумен награди заслужили ученици, учители и студенти

Камбуров вече е кошмар №1 за „Левски“

Килограмът вече не е същият Тихата научна революция настъпи

Президентът Радев: Истинските дворци на България са нейните училища, университети и академии

Цвета Караянчева в базиликата Сан Клементе: Ние сме горди, че над 300 милиона славяни пишат на кирилица

Адвокат Нейтан Хохман от международната правна кантора „Morgan, Lewis & Bockius LLP“: Цветан Василев използва „Магнитски“ едновременно като щит и сабя

Крис Кокс и Нейтън Хохман са ангажирани да защитават позицията на Делян Пеевски по казуса "Магнитски".
Крис Кокс и Нейтън Хохман са ангажирани да защитават позицията на Делян Пеевски по казуса „Магнитски“.

Крис Кокс е бивш съветник на американския президент Роналд Рейгън. В продължение на 17 години Кокс е бил и конгресмен от Републиканската партия в Камарата на представителите, а също и председател на Комисията по ценни книжа и фондови борси.

Нейтан Хохман е международно признат експерт по наказателно право. Бил е федерален прокурор и помощник генерален адвокат към Министерството на правосъдието на САЩ, където е оглавявал и отдела за борба с данъчните измами и има голям опит в разследването и обвиняването на лица, извършили банкови измами, пране на пари и други финансови престъпления.

Кокс, Хохман и партньорите им от „Morgan, Lewis & Bockius LLP“ ще отстояват позицията на депутата Делян Пеевски по обвиненията, отправени срещу него и срещу главния прокурор Сотир Цацаров от банкера беглец Цветан Василев, обвинен в източването на милиарди от фалиралата КТБ.

Обърнахме се към тях с въпроси относно случая „Цветан Василев“ – доколко е основателен искът, подаден от банкера беглец, какви са истинските му цели и какви са рисковете, произтичащи от него. Eто отговорите на адвокат Нейтан Хохман:

– Какво е мнението ви? Може ли Глобалният акт „Магнитски“ да бъде използван в защита на Цветан Василев – човек, който е с повдигнато обвинение за превръщане на КТБ във финансова пирамида и за източване на близо 2,5 млрд. български лева от парите на депозантите в нея?

– Глобалният акт „Магнитски“ е допълнен вариант на оригиналния акт „Магнитски“, приет през 2012 г. за налагане на санкции – икономически и визови, срещу руски граждани. Идеята, стояща зад Глобалния акт „Магнитски“, е да прилага в световен мащаб, не само ограничен до Русия, принципите на оригиналния акт. Т.е. да налага икономически и визови санкции – с решение на Държавния департамент, на лица, които са допуснали или са замесени в нарушения на човешките права или в мащабни корупционни схеми. Целта е да се отправи послание в световен мащаб, че правителството на САЩ няма да позволи под каквато и да било форма и по какъвто и да било начин подобни простъпки. С надеждата, че лицата, правили подобни нарушения, ще разберат посланието и ще престанат да ги правят. Това е идеята, стояща зад приемането на Глобалния акт „Магнитски“. Той обаче категорично не е създаден, за да се намесва в легитимни, законно провеждани разследвания в дадена страна, срещу лица, които са извършили престъпления в съответната държава. През юли например българската прокуратура повдигна сериозни обвинения срещу г-н Василев. Глобалният акт „Магнитски“ обаче не е приет, за да се намесва в случаи, в които са повдигнати обвинения и съответното лице – г-н Василев, трябва да се защитава срещу тях в българския съд. Ако ме питате дали Глобалният акт „Магнитски“ е добра защита като цяло за лица, които са станали жертва на мащабна корупция – да, би бил такъв. Това е идеята, с която е създаден. Но когато имаме ситуация, в която легитимните институции в дадена страна, спазвайки закона и базирайки се на доказателства, са повдигнали обвинения срещу съответното лице за извършването на престъпления, то трябва да отговори на тези обвинения. Няма каквито и да било признаци, че ако бъде съден в България, г-н Василев няма да получи възможността да се защити в българския съд. Въпреки това той бяга от правосъдието и очевидно използва закон, създаден с друга цел – да преследва лица, които са участвали в мащабни корупционни схеми в своите страни или в накърняването на правата на хора, които не са имали възможността да се защитят.

– Това не означава ли, че чрез подобни искове се компрометират самите принципи, на които се основава Глобалният акт „Магнитски“? И нямат ли за цел подобни искове да превърнат процедурата в инструмент за натиск върху съдебните власти в съответната държава?

– Да, очевидно е, че г-н Василев се опитва да използва Глобалния акт „Магнитски“ едновременно като щит и като сабя.

– Бихте ли казали, че това може да създаде опасен прецедент? И не създава ли риск администрацията на президента на САЩ да бъде засипана от молби от разследвани хора като г-н Василев, които имат финансовите възможности и медийна подкрепа и целят да дискредитират лица или институции, за да избягат от правосъдието?

– Да, това е един от потенциалните рискове за злоупотреба с Глобалния акт „Магнитски“. Той би могъл да бъде използван от дадени лица, за да избегнат те легитимни разследвания, твърдейки, че не са водени законово. И ако по такъв начин актът бъде успешно използван за избягване на разследвания, тогава потенциално ще се отвори врата за всеки по света.

– Намирате ли някакви прилики между схемите, използвани от г-н Василев и схемата „Понци“, използвана от Бърнард Мадоф за присвояване на парите на доверилите му се депозанти?

– Със сигурност има очевидни прилики между това, което виждаме в обвиненията срещу г-н Василев и това, което г-н Мадоф е извършил. Отново подчертавам, че говорим за обвинения, повдигнати от български прокурор. И прокуратурата е приложила хиляди страници доказателства и документи по делото. Така че не говорим за тайно разследване. Нито са се опитвали да го арестуват и в някакъв момент – месеци или години по-късно, да го информират за това, което считат, че трябва да се мисли, че е направил. Те, спазвайки законовите правила, са повдигнали обвиненията. Спазвайки законовите правила са събрали и доказателствата и г-н Василев сега е длъжен да се появи и да се защити. Ето например г-н Мадоф не успя да се защити в съдебната зала и беше осъден. Процесът срещу г-н Василев още не е започнал. Но правилата на правораздаването изискват ако при процеса вината му бъде доказана, той да бъде признат за виновен. Съответно ако успее да се защити, обвиненията да бъдат свалени и да бъде признат за невинен. Във всеки от двата случая обаче това трябва да се развие в България и правителството на САЩ не трябва да бъде замесвано в подобен диспут в рамките на българската правосъдна система.

– Няма ли да бъде опасен прецедент да се иска от правителството на САЩ да налага санкции срещу лица като главния прокурор на страна-член на ЕС и НАТО и срещу действащ депутат?

– Би било опасен прецедент да се налагат санкции срещу което и да било лице, вършещо работата си легитимно и съобразно законовите изисквания. А това, което прокурорът е направил, е да повдигне обвинения, базирани на доказателства и сега г-н Василев трябва да отговори на тези обвинения. Ако г-н Василев беше арестуван без доказателства и не знаеше за какво е подведен под отговорност, тогава ситуацията щеше да е друга. Така че отговорът е да – би било опасен прецедент правителството на САЩ да се намесва в легитимно разследване, провеждано от институция на страна-член на ЕС.

– Само да направим обобщение на ситуацията – знаейки случая, виждате ли някакъв знак за нарушаване на човешките права на г-н Василев?

– Ние – аз и фирмата, която представлявам – „Морган Люис“, международна правна компания с 2000 адвокати в 30 офиса по света, бяхме ангажирани, за да отговорим на обвиненията на г-н Василев, повдигнати от него по Глобалния акт „Магнитски“ срещу г-н Делян Пеевски. В отговора си до Държавния департамент на САЩ сме категорични, че обвиненията на г-н Василев срещу г-н Пеевски са без каквото и да било основание и няма да произведат нищо. Г-н Пеевски не е извършил нищо от това, което г-н Василев твърди.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Василев беше, е, и остава бандит и беглец, и никакъв закон не може да го измъкне него именно поради тези две причини.

  2. Василев го използва само за да печели време докато не останат живи свидетели на кражбата.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.