Азиатският Ел Чапо хванат в Амстердам

Це Чи Лоп е канадски гражданин от китайски произход.

Це Чи Лоп командва пазар на дрога на стойност 70 млрд. долара 

Синдикатът му спечелил $17 млрд. през 2018 г.

Це Чи Лоп е канадски гражданин от китайски произход. Наркобаронът бе заловен на летището в Амстердам.
Полицията в Нидерландия арестува предполагаемия бос на една от най-големите наркобанди, който бе и един от най-издирваните бегълци в света, предаде Ройтерс.

Це Чи Лоп - роден в Китай, канадски гражданин, се смята за ръководител на картел, който доминира пазара на наркотици в Азия на стойност 70 млрд. долара. Наричан е още азиатският Ел Чапо - сравнение с мексиканския наркобарон Хоакин Гусман, който излежава доживотна присъда в САЩ.

Це е бил задържан на летище “Схипхол” в Амстердам по искане на австралийската полиция. Разследващите в Австралия смятат, че организацията му, известна като Компанията и Синдиката Сам Гор, стои зад 70% от наркотиците, които влизат в страната.

Австралийската полиция проследявала 57-годишния Це повече от десетилетие, а през 2019 г. издаде заповед за ареста му. Це бил задържан в петък, малко преди да се качи на полет за Канада. Нидерландските правоохранителни органи действали по искане на Интерпол и въз основа на получена разузнавателна информация.

 Наркобаронът бе заловен на летището в Амстердам.

Смяташе се, че през последните години Це е пътувал между Макао, Хонконг и Тайван. През 90-те години на миналия век е лежал девет години в затвор в САЩ по присъда за наркотрафик.

По оценка на ООН Синдикатът на Це е спечелил 17 млрд. долара от продажба на дрога през 2018 г.

Коментари

Задължително поле