Акад. Богдан Петрунов: Трябва да приемем, че коронавирусът няма да изчезне окончателно

Акад. Богдан Петрунов

Има не само трети щам на коронавируса, а се появиха щамове и в Африка и в Бразилия, и шести щам в Япония, и ние трябва да се научим да живеем с тях. Така коментира появата на новия, наричан трети щам на COVID-19, акад. Богдан Петрунов - имунолог, алерголог и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, цитиран от NOVA.

Това, което се случва, са варианти на щама, които се появяват постоянно, каза още акад. Петрунов. Според него те ще продължат да се появяват.

"Трябва да приемем, че коронавирусът няма да изчезне окончателно, той ще бъде като с грипа, ще се появява постоянно".

Засега все още няма научно доказателство, че новия щам се е появил и у нас, защото, за неговото доказване е необходимо генетично изследване, което у нас се прави  само в Националния център по заразни и паразитни болести, което се очаква скоро да бъде готово.

Все още не ясно до какви промени ще доведе новия щам,  това ще е ясно най-рано до края на годината, но ще бъде необходима нова ваксина. 

Според акад. Петрунов няма основание за разхлабване на мерките на този етап, още повече, че у нас те са от най-леките. Той препоръча да продължим спазването на предпазните мерки като маски, дистанция и дезинфекция. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве