Активни потребители: Салатите са замърсени с нитрати и бактерии

Мийте листните зеленчуци с течаща вода листо по листо. За по-добър ефект може да ги накиснете в питейна вода с добавена киселина - оцет или лимонов сок.

Провериха марули и зелен лук

Повечето листни зеленчуци са замърсени с нитрати и бактерии. При изследване на листни зеленчуци, продавани в България, е установено наличие на нитрати в 17%, колиформи в 89% и бактерията ешерихия коли в 61% от салатите, съобщи Асоциация „Активни потребители”. В лаборатория са проверени 18 продукта, купени от няколко търговски вериги и четири общински пазара: салати, включително „Айсберг”, и зелен лук.

Нитрати над нормата е имало в три от марулите (17%). Две от тях са купени от пазари, а една от търговска верига. Максималното измерено количество нитрати е 5 гр/кг. Това е малко над допустимото и не е сериозен риск за здравето на хората.

При 16 продукта (89%) са открити колиформи. При 11 (61%) се установяват и ешерихия коли. В салатата тип „Айсберг” не са открити бактерии. Източник на колиформите обикновено е почвата и поливната вода. Присъствието им в марулите вероятно се дължи на недостатъчното измиване. Но източник на ешерихия коли е фекално замърсяване - от органична тор, замърсено оборудване, източник може да е персоналът или пък неправилно съхранение.

Коментари

Задължително поле