Акция на "Пътна полиция" за повишаване безопасността на пешеходците

Снимка: БНТ

Пътна полиция започна акция, с която цели да повиши безопасността на пътя и да съхрани живота на пешеходците. Тя идва в отговор на вчерашния ден когато само в рамките на 24 часа при три тежки пътни инцидента в два от тях имат участие пешеходци. Акцията ще продължи от 24 до 31 януари, предаде БНТ.

През миналата година са загинали 149 пешеходци, а най-често срещаната причина за високата смъртност е отнемане на предимство от водачите на автомобилите, сочат данни на Пътна полиция.

"Акцентите за нашата контролна дейност предимно са насочени към два аспекта - единият към поведение на водачите на МПС към пешеходците и вторият е поведението на пешеходците към участъци в пътното движение", каза Петър Соколов от КАТ.

Според статистиката на Пътна полиция най-често инцидентите с участието на пешеходци стават през есенните и зимните месеци в часовия интервал от 17 до 19 часа.

Най-уязвими на пътя се оказват пешеходците на възраст над 65 години, но има ръст и на загиналите от пътя в трудоспособна възраст. Причината за това е разсейване, често от мобилен телефон.

Сред местата, където има най-много загинали пешеходци, са районите на спирки на градския транспорт и пешеходните пътеки. Сред най-честите грешки, които пешеходците допускат на пътя, е внезапното навлизане на пътното платно и неправилно пресичане в районите на светофарите.

Коментари

Задължително поле