Албена Петрова - Генчева и Рая Петрова от София: Три поколения се доверяваме на доктор Емилова

Баба и внучка изпълняват заедно програмата на плодове и чай

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Преди година Албена и съпругът й посетили за пръв път медицинския център. Пристигнали при д-р Емилова за 20 дни гладуване и 10-дневно захранване по настояване на дъщерите си.

Петрови нямали голяма вяра в излекуване на многото си болести, след като дълги години безброй хапчета не могли да им помогнат. Жената си спомня, че сутрините на семейството започвали с “ритуал” по мерене на кръвното, обсъждане и напомняне кое лекарство да не пропуснат. Тя страдала от коксартроза и имала сменена тазобедрена става. Прогнозата била да се направи операция и на другата става. Натрупала и 15 кг след менопаузата.

Съпругът имал подагра, упорити артритни болки, при изследване с доплер в медицинския център му открили и артериална плака. Чак до десетия ден на престоя той упорито се съпротивлявал на програмата от тежестта на своите 107 килограма. Но обстановката и организацията в центъра го направили най-стриктен последовател на д-р Емилова. Силно впечатлен бил от пълните изследвания, които им направили без бавене и разхождане по различни места, от организацията на работа, от безбройните дневни занимания-разходки, спорт, танци, плуване, лекции на д-р Емилова и др.

Обичайното меню на семейството дотогава било добре подбрано, според общо натрапваната представа за пълноценно хранене - млечни продукти, яйца, месо, деликатеси. Петрови били убедени, че обилното хапване е нещо обичайно и полезно.

След 30-те дни в медицинския център всичко се променило. Албена свалила първите 5 кг, съпругът й - 10, като по-голямата част били мазнини. Хапчетата изчезнали напълно и сутрините започвали с обсъждане колко радост може да донесе един ден, ако премине под знака на природосъобразния живот. Млякото, млечните храни и яйцата напълно били забравени, месо консумират веднъж седмично. Съпругът дори започнал да приготвя постни ястия по рецепти от кулинарното училище на консултанта Веселин Станков и е убеден, че да научиш нови полезни неща на 77 години е истинска гордост.

За година и няколко месеца Петров е свалил 25 кг, Албена - 15. Казва, че така е дала живот на ставата си и доказателството е в уверената й походка и младежкото излъчване. Жената идва за втори път в медицинския център в края на май т. г. Този път заедно с внучката Рая. В ученическа възраст момичето започнало да вдига кръвно, страдало от главоболие, натрупало и килограми. Грижовната баба споделила с дъщеря си, че единственото бързо спасение е програмата на д-р Емилова.

Още повече, Рая имала впечатления от медицинския център, където идвала няколко пъти като придружител на майка си, но за кратко. Този път семейството решило да организира за нея достатъчно дълъг престой - от 30 дни. Албена се шегува, че внучката е сложила по време на карантината толкова килограми, колкото пъти на ден хлопвала вратата на хладилника. Кантарът отчита 7 кг, но Рая си признава, че е можело да са и 10, ако хладилникът е верен показател. И се шегува, че от наддаването до цели 70 кг, останала без врат. Даже там трупала килограми, понеже обичала да похапва от всичко и по много.

Страдала от напълняването, но и от подигравките на връстниците си. Заради увреждане на очен нерв много често премигвала и зрението й било нарушено. Рая не се предавала, 5 години посветила на пианото и 2 на цигулката. Сега 15-годишното момиче изучава пеене в Музикалната гимназия в столицата. Казва, че в медицинския център е усвоила още много полезни знания за грижата за здравето и невероятните ефекти от лечението с плодове.

Ден 12-и от гладолечението бил много специален за Рая. Светлината пред нея преливала от багри и радост, премигването не било така мъчително и натрапчиво. Започнала да чете по-спокойно и е убедена, че това е само начало на мечтаното подобрение на очите. Отслабнала е с 10 кг и заедно с баба си правят комплекса упражнения на д-р Емилова, включват се в многобройните спортни занимания и са заинтригувани от кулинарното училище в медицинския център. Момичето твърди, че ако много млади хора имат информация колко достъпен, лесен и полезен е здравословният живот, ще проявят интерес.

Тя е късметлийка, че има подкрепата на мама и баба, насърчили я да направи програмата, и ще продължат да са верни водачи по избрания път, за да не се връщат изкушенията. Албена казва, че е винаги готова да бъде в помощ на всичките си шестима внуци и две правнучета. С тях иска да сподели наученото от лекарката и го сравнява с университетски знания. По най-кратък начин го описва като “културата Емилова”. Защото като всяко ценно нещо е носител на неизмерими духовни богатства, най- важно сред които е здравето.

Албена и съпругът й, дъщерите и съпрузите им, техните наследници се доверяват на здравословния живот и продължават да откриват предимствата му. Точно по съветите на д-р Емилова на големи празници слагат на трапезата качествено месо и споделят радостта от пълнотата на щастливите дни без болести.

Рецепта на консултант сътрудник Веселин Станков

Просо със зелени джанки

Продукти: 250 г. просо, 750 мл вода, 2-3 моркова, 1 домат, 1 стрък селъри, връзка прясна лобода, 10-15 бр. зелени джанки, 30 г. сусам, на вкус: копър, чесън, червен пипер, черен пипер, морска сол.

Приготовление: Просото се измива хубаво и заедно с водата, нарязаните зеленчуци и джанките /добре е те вече да са формирали твърди костилки/ се поставят в тенджера на средно загрят котлон, и след завиране с периодично разбъркване се готвят за около 15 минути. След това ястието се отдръпва от котлона, добавят се подправките и чесъна и се разбърква. Отделно сусамът се смила с около 50 мл вода в блендер. Получава се бял сос, с който се залива ястието при сервиране.

Рецепта на сътрудник Пламен Иванов

Черешов нектар

Продукти: 300 мл кокосова вода, 200 г. обезкостени череши, 100 г. фурми или сушени смокини, 1 узрял банан

Приготовление: Всички продукти се смилат в блендер до получаване на ярко оцветен нектар с плътна консистенция.

Коментари

Задължително поле