Александър Андреев: „Коалиция за България“ на АБВ вече е регистрирана в ЦИК

Снимка: Архив

Организацията на изборите за Европейски парламент протича нормално, а новите членове на Централната избирателна комисия участват пълноценно в работата й. Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев по БНТ. По думите му, коалицията на АБВ, чието име „Коалиция за България“ породи спорове с БСП, е вече регистрирана за европейските избори.

В 17.00 часа днес изтича крайният срок за регистрация на партиите в Централната избирателна комисия за участие в европейските избори на 26 май.

Обществената поръчка за машините за машинно гласуване също тече в срок - когато бъде обявена, ще започне събирането на оферти, като срокът за предоставянето им е 16 април, допълни Андреев.

До момента са подали документи за регистрация 9 партии, като от тях към момента са регистрирани 3. Коалициите са 8, като от тях са регистрирани 4, а инициативните комитети са 6, всички от които са регистрирани.

"И тази година гражданите могат да проверят в сайта на ЦИК дали са включени в списъците за подкрепа на партии, коалиции и иницативни комитети", напомни Андреев.

Кандидатите на европейските избори отново имат право да използват медийни пакети, като ЦИК скоро ще излезе с решение за условията и реда на предоставянето им. Предоставянето на дарения за тези избори може да се предоставят и от граждани на страни членки на ЕС, които пребивават в страната, но размерът им не може да надвишава 10 000 лв. на година, напомни Андреев.

„Коалиция за България“ на АБВ, около чието име се породиха спорове с БСП, е регистрирана в ЦИК, заяви Андреев. И двете страни са предоставили документи за регистриране на марката „Коалиция за България“, но становището на ЦИК е, че притежанието на марката не е въпрос, относим към регистрацията съгласно Изборния кодекс, допълни говорителят на комисията.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България