Александър Манолев: Невинен съм, станах жертва на организирана компроматна кампания, искам бърз процес

„Невинен съм и искам бърз процес, но за да е справедлив, съдията трябва да си даде отвод. Не трябва да остава и капка съмнение в обществото, че има нещо нередно, ако съдът ме оправдае, то могат да тръгнат приказки, че това е така, защото сестра ми е съдия в Сандански и познава колегите си", това каза пред Окръжен съд Благоевград бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев. И припомни, че с тези мотиви 10 от 11 съдии в същия съд са си дали отвод.

Съдия Татяна Андонова след размисъл отказа да си даде отвод и насрочи ново заседание по делото за 9 март. Така делото срещу Манолев и Ана Димитрова по казуса „къща за гости“ в Сандански.

Той и дъщерята на детегледачката му са обвинени от прокуратурата за неправомерно получаване на европейски средства. Той е на свобода срещу парична гаранция от 100 хиляди лева.

В периода от 13 май 2013 г. до 14 октомври 2015 г. обвиняемата като търговец - ЕТ "А. - А.Д." гр. Сандански, в съучастие като извършител с обвиняемия са представяли фалшиви сведения, за да получат евросредства, а къщата за гости не е работила като такава, а се ползвала като лична вила от Манолев и семейството. Това казва държавното обвинение.

В съдебна зала Манолев се яви с адвоката си Менко Менков, въпреки че не е бил редовно призован. Димитрова също се яви в зала с адвокат Костадин Костадинов.

„Разбрах за една година как с внушения един човек може да бъде унищожен, тъй като тенденциозно се изнасяха факти, бяха преиначавани факти. Внуши се в обществото, че съм несъмнено виновен. Аз имам отговори на някои от въпросите. За мен в основата на това нещо е политическа поръчка, една папка с тези неща обикаляше медиите една година преди да се развихри скандала и тя се появи точно преди местните избори, коментира Александър Манолев. Според него кампанията е тръгнала от среди в Сандански.

"Жалко, че се създаде такова обществено мнение, обвиняват ме, че съм действал с поставено лице, ако аз исках това бих ли взел лице, с което могат да ме свържат на часа. И бих ли дал заем документално проследим, така че да бъде установено ясно.

Пак казвам, аз знаех за тази папка с компромата преди една година, но когато човек няма какво да крие, явно подценява силата на тези внушения. Опитаха се да ме изкарат хем най-големия мошеник, хем най-големия наивник. Преди една година аз бях осъден пред медиите, а не в съдебна зала, затова и искам бърз и справедлив процес", това каза Манолев пред медиите.

Този проект е реализиран преди аз да се занимавам въобще с политика. Но никой не го каза това, но има документи за всичко и се надявам на безпристрастен съд, каза Манолев.

Семействата ни с това на Ана Димитрова сме в близки отношения, но няма нищо нередно което да е станало, допълни Манолев.

Самата Ана Димитрова отказа да говори с медиите.

Адвокат Менко Менков заяви, че за него е важно да се осигури безпристрастен процес на клиента му, а това няма как да стане без отвод на съдията, защото сестрата на Манолев работи в същия съдебен район.

Коментари

Задължително поле