Александър Ненков, кандидат за депутат от ГЕРБ-СДС: Радев искаше цялата власт, но когато я получи, се провали

Не е далеч моментът, в който ще се отречем от машините

- Г-н Ненков, колко необратим е процесът със спряното строителство на автомагистрала “Хемус” и какво направи правителството с осигурените средства?
- Това, което направиха управляващите в момента от един необратим инфраструктурен проект, е да го превърнат в един замразен такъв, с неясен хоризонт за реализация. Вместо до 2024 година магистралата да е пусната, в което никой не съмняваше, в момента няма перспектива това да се случи дори в следващите 10 години! Груба грешка беше, че парите които бяха заделени за завършване на проекта, които бяха почти 600 млн. лв., просто бяха взети и похарчени. Това само доказва, че тези управляващи ги интересуват само и единствено следващите избори! Всеки говори как Северна България трябва да догони Южна България. Но най-добрият проект, който можеше да доведе до глътката въздух, беше спрян! Много се спекулира с ин хаус възлагането за строителството като метод, но исторически погледнато, ако днес обявим наново всичките лотове чрез метода на обществена поръчка, цената ще бъде най-малко двойна на първоначално предвидената, предвид значителното повишаване на цените на строителството. Още повeче, предвид тромавите процедури по избор и обжалване ще забавят допълнително проекта. Ако тези хора разсъждаваха държавнически, можеше дори се опитат да ускорят процеса на завършване на магистралата, но вместо това те направиха всичко възможно да подкопаят доверието в нея. Едно е ясно - каквото ГЕРБ е обещал, особено за инфраструктурни обекти, винаги го е изпълнявал стриктно и сигурно това е породило тази завист.

- Кои са най-големите провали на назначените от Румен Радев министри?
- Несправянето с различните кризи, в които се намираме, са видими за всички и не е необходимо даже да ги посочваме. Мисля, че все повече хора осъзнават безпомощността на това управление. Свидетели сме на безпрецедентна ситуация, в която очевидно никой не иска да поеме отговорност, особено що се касае до битката с COVID-19. При 310 жертви за един ден и невъзможността на болниците да поемат повече пациенти, ти да продължаваш да разчиташ, че пандемията просто ще отмине, е символ на тотална безотговорност, граничеща с престъпление към собствения си народ. Съзнавам, че не е лесно да се вземат непопулярни решения, тъй като обществото е раздвоено по много въпроси, но нали г-н Радев искаше цялата власт. И когато я получи, се провали. Но най-големият провал на Румен Радев е вдигнатият юмрук, който е символ на разделението на обществото. В тази моменти се вижда кой е държавник и кой - не. Когато ние подадохме ръка - получихме юмрук! И резултатите от това са видни... Това доведе и до следващия голям проблем, свързан разбира се с коронакризата. Вижте каква е ситуацията в момента в обществото - не може да се получи съгласие по мерките срещу коронавируса. Тук очевидна е липсата на хора, които имат смелостта да поемат отговорност. Решенията не винаги са еднозначни и правилни, но ние не можем просто да очакваме всичко да се оправи без категорични действия и решения. Вижте Европа - и там има протести, но властите са категорични в мерките и стриктно следват своите решения. И заради това са достигнали 80% ваксинация и болниците им не са в колапс. Служебното правителство у нас обаче няма никакви последователни действия, единственото, което те гледат е как да не навредят на кампанията на Радев. Не разбирам - при положение, че има яснота за капацитета на здравната ни система, какво очакват властите?! Без сериозни мерки няма как да преодолеем кризата.

Смятам, че изпуснаха момента за локдаун, тъй като неговият смисъл е да не се стига до предела. Ние не уважаваме нашите лекари, защото те изнемогват. Не знам защо не разбират, във война сме, в световна пандемия! Все пак искам да призова хората да подходят с разум, защото според мен личен избор е поставянето на противогрипна ваксина, но тук става дума за нещо много по-важно - за отговорност към околните. Ако се изолирам в планина и живея там без никакъв контакт с останалите хора, ок, но ако искаш да живееш в общество и да контактуваш с хора - важно е да се ваксинираш... Аз лично съм “за” задължителното ваксиниране на определени групи от обществото. Естествено никой не смее да го каже, но аз не виждам друга алтернатива на този етап! В противен случай, през няколко месеца ще се окажем в дилемата дали да затваряме или не държавата. Това от своя страна ще бъде пагубно за икономическия и социален живот на страната. Трябва да се доверим на науката. За целта хората трябва да могат да отсяват истинските новини от фалшивите и да не вярват само на конспиративни теории, а да мислят трезво и да се доверяват на експертите. Защото вижте какво се случва - в началото на пандемията бяхме пример за бързи мерки, а сега на четвъртата вълна - ние сме най-зле... От зеления цвят на картата в момента сме в лилаво!

- Защо се стигна до този скандален и безпрецедентен казус с двойното гражданство на Кирил Петков, който обаче се поднася на българите едва ли не като невинна трапчинка?
- Неразбираемото в случая с Кирил Петков са хората, склонни да оправдаят постъпката му, само защото им е симпатичен. В решението на съда има единодушие! Затова не може да се подкопава с лека ръка авторитетът на тази институция! Не приемам и реакцията на президента. Той има 2 функции: Първата е да търси обединението в обществото особено в критични ситуации като тази, но той се провали! При втората му функция също се провали - той трябва да брани Конституцията. Вместо да оправдава своя министър, независимо как се казва той, най-малкото трябваше да се разграничи от създалата се ситуация. Конституцията казва, че не може да си на такава позиция и да имаш двойно гражданство. Ще ви дам пример: Ако си спомняте преди известно време имаше огромно напрежение с търговското споразумение между Канада и ЕС, наречено СЕТА. Е, представете си в тази ситуация министър на икономиката да бъде с двойно гражданство - българско и канадско. Кой интерес ще защитава?! Затова казвам, че тази ограничителна норма в Конституцията не е случайна. Тя пази суверенитета на държавата, а не обратното!

- Може ли да се окажем в спирала от избори и дори и следващия парламент да е неспособен да излъчи редовен кабинет?
- ГЕРБ не е партията на статуквото. Тя е системна партия, притежаваща сериозен кадрови и властови потенциал. Не съм чувал в други държави, системни партии да се наричат партии на статуквото. Ние ще подходим абсолютно рационално и ще говорим с всеки след изборите. Нужно е да търсим общи решения по важните теми.

- Как само седмица преди изборите отново имаме казус с машините за гласуване, по-скоро с едни 228 кашона, дошли в склада с допълнителната поръчка за техниката?
- Не съм любител на конспиративни теории, но ние не вярваме на това правителство, което работи изцяло в полза на един кандидат. Самият факт, че ЦИК сезира ДАНС за тези 228 машини, че не знае защо са там и какво е тяхното предназначение, засилва нашите подозрения. Какво би се случило ако тези машини се използват неправомерно в нечия полза? В избирателния закон пише, че вотът от машините трябва да бъде проверен. А това е възможно само с броене на отрязъците. Да, това до някаква степен ще затрудни СИК-овете, но става дума за национална сигурност. Въпреки, че смятам, че не е далеч моментът, в който ще се отречем от машините. Няма машина, няма софтуер в света, който да не може да бъде разбит. А няма нищо по-важно от това една демократична държава да проведе честни избори, резултатите от които да бъдат признати от всички.

Нашият гост
Александър Ненков е роден на 7 ноември 1983 година. Икономист по образование, завършил е УНСС и има специализация в СУ “Св. Климент Охридски” по европейски отношения. Депутат от ГЕРБ в няколко поредни парламента. Семеен.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта