Александър Сталийски: Бях приятел с Цветан Василев, но той ме предаде два пъти

Шефът на фалиралата КТБ Цветан Василев твърди в последното си интервю пред телевизия BiT, че е бил рекетиран от Александър Сталийски за милиони левове. Предлагаме ви интервюто, което в. "Стандарт" взе от бизнесмена Александър Сталийски - човек, който през посредните години избягва публичните изявления.

- Г-н Сталийски, защо Цветан Василев реши да посвети на Вас поредното едночасово интервю от хотела си в Белград?

- Вероятно защото ме познава твърде добре. Знае, че аз говоря с медиите рядко, тъй като не се занимавам с публична дейност, не участвам активно в обществения живот на страната. Разчита, че и този път ще замълча за нашите отношения през годините.

- Да, той сподели, че два пъти месечно сте го посещавал в неговия дом?

- Посещенията бяха много повече. Както вече споменах – Цецо ме познава доста добре. Нашите отношения бяха приятелски. Огорчен съм, че за съжаление днес той ги предава за втори път с политически цели.

- Василев ви нарече рекетьор, вие казвате, че той ви е приятел. Сякаш се губим в превода?

- Всъщност – и аз самият се изгубих в разказа. В коя точно къща съм го посещавал? Аз съм бил гост в къщата му в София, гостувал съм в къщата му на морето – в Созопол. Той също е гостувал в моята къща. Бях гост на 50-годишния му юбилей, празнувахме рождени и именни дни. А когато се случваше той да е в чужбина, отбелязвахме допълнително празничните поводи.

Имам странното усещане, че той умишлено пропусна да сподели за многократните ми посещения в личния му кабинет, на 12-тия етаж в сградата на „Цар Борис III" 159.

Там ние обсъждахме с часове, на „по питие или няколко питиета" - както обичахме да се изразяваме тогава - много теми, като спорт, актуалната политическа ситуация в държавата в особено пикантни детайли.

- Визирате митичния му кабинет, посещаван от министри, депутати и бизнесмени?

- Същият кабинет. Но за разлика от редовите посетители, които се записваха на входа и минаваха през сериозна охрана и детектори, аз винаги влизах през гаража на сградата, използвах неговия личен ВИП вход и асансьор. Вероятно по тази причина моето име не се появи в списъците с посетители на Василев. Вероятно по тази причина там не фигурираха и други, за които положително знам, че са се срещали с него, но те не попаднаха сред изнесените в медиите имена.

- Кои са те?

- Не желая да коментирам.

- Това ли са въпросните срещи, на които вие сте в ролята си на пратеник на Бойко Борисов?

- Въпросните срещи в личния кабинет на 12-тия етаж се провеждаха изключително през мандата на премиера Пламен Орешарски. В този период Борисов бе депутат от опозицията.

- Имаше ли разлика кой е на власт за срещите ви с Василев?

- Никаква разлика. Еднакво регулярно се виждахме и през първия мандат на Борисов, и през мандата на Орешарски.

- Нещо не разбирам. Как сте приятели, години наред ядете и пиете с Цветан Василев и го рекетирате?

- Това се питам и аз. Ако аз ви бях рекетирал, то щяхте ли да празнувате с мен лични празници? Щеше ли да пие с мен „по едно или няколко питиета" често след края на работния му ден? Щяхме ли да сме толкова близки? Нека каже -

часовникът, струващ десетки хиляди левове, който ми подари за рождения ден, рекет ли беше?

Столът зад бюрото му в КТБ, който по-късно зрелищно беше изнесен от кабинета му в банката бе подарък от мен за един от рождените му дни. Изнуден ли беше да стои години наред на него?

Кой питам аз, може да рекетира Цветан Василев? Това бе човекът, който според „Форбс", а и според цяла България бе най-влиятелният българин. Този човек днес обяснява, че имало и други, които съм рекетирал. Нека ги посочи или ми се извини. Защото за тези твои думи, приятелю, както се обръщахме помежду си, ще се видим в съда.

- А какви са отношенията ви с Борисов?

- Смешно е, че Цветан казва, че не знае в какви отношения съм с Борисов. Точно той много добре знае, защото тези отношения бяха развалени заради него и ТВ 7. Доказателство затова е, че не на мен се обади да го заведа в гаража на Борисов. Разбрах за тази среща от медиите. След „Костинбродската афера" през 2013г., бях заподозрян от Борисов, че съм взел участие в острите атаки и кампанията срещу ГЕРБ и личността му, в цирковете пред къщата му в Банкя, че съм част от кръга „ТВ7". Все пак много от техниката, която ТВ 7 използваше бе отдадена под наем от нас - "Ноу Фрейм Медия". Прословутият дрон, пуснат над къщата на Борисов, беше част от тази техника. Аз наистина бях част от кръга „ТВ7", доколкото защитавах икономическите и финансови интереси на семейния ми бизнес, които не отричам. Борисов ме обвини, че аз съм част от проекта, който бе създаден с цел политическото му унищожение.

- Защо пък вие да сте част от „България без цензура"?

- Защото в медиите съзнателно се наложи внушението, че семейната ни компания „Ноу Фрейм Медия" продуцира и финансира проекта „България без цензура". Използвани бяха логата, името и марката на нашата компания и се създаде фирма-дубликат. В последствия чрез нея се оправдаха плащанията по турнето на "България без цензура".

- А какви бяха отношенията ви с Борисов преди 2013 година?

- Спортувахме, гледали сме мачове заедно. Играехме и карти, като добре знаете.

- И все пак отговорете конкретно- рекетирал ли сте Цветан Василев?

- Никога не съм го рекетирал! Първо не съм рекетьор, второ той ми беше приятел и трето не забравяйте, че той беше изключително влиятелен човек! Ако някой беше казал, че го рекетирам по онова време това щеше да предизвика искрен смях!

- Казахте, че два пъти ви е предал?

- Вече казах защо считам, че днес този човек предава нашето приятелство. Но той го предаде и през 2013-та отново за реализация на личните си политически амбиции.

Преди близо четири години „Ноу Фрейм Медия" продуцира почти цялата програма на ТВ7. Фирмата ни имаше предавания и в другите три национални телевизии.

Цената, на която произвеждахме десетки продукции за ТВ7 не надвишаваше и няколко процента от сумите, които Василев обяви, че е харчил за ТВ7 в интервюто си при Сашо Диков. Впрочем – той винаги е представял себе си за консултант. Консултант без чиято консултация, обаче, не можеше да се подпише нито един договор или да се извърши плащане над определена сума.

- И вие работихте добре с така наречения консултант?

- Да, до момента, в който той не реши да ме „консултира приятелски на по питие", че продуцентският бизнес вече не е за мен. Василев обясни, че оттук насетне ще поеме друг, а за нас е отредено да се занимаваме с поддръжка и техническа обезпеченост за целите на неговите проекти, защото вече нямаме място в продуцентския бизнес.

- Тоест да се изтеглите от продуцентския бизнес и да отдадете под наем прословутите студия в Герман?

- Точно така. И точно така подписахме и друг много съществен договор на 1 август 2013 г., според който даваме на "Ноу Фрейм Медия България" да използва цитирам "безвъзмездно" нашата търговска марка и лога.

- Защо изведнъж банкерът Василев реши да вземе продуцентския бизнес на ръчно управление?

- По две причини. Първо – След Костинброд, Цветан, когото следва да наричам Консултанта, наложи безпрецедентна цензура. За това има свидетели – редактори, водещи, сценаристи. Ние бяхме против методите му на работа.

Второ – Консултанта явно е решил, че нашата фирма ще бъде лицето и марката на телевизионното предаване, прераснало в политически проект. В последствие така и стана. Цялата държава разбра, че наложеното име „Ноу Фрейм", финансира турнето на "България без цензура". Идеята му бе проста – искаше да бъде създадена фирма-дубликат на нашата. Името и бе „Ноу Фрейм Медия България". Тя използва нашето лого, нашата марка, тя продуцираше предаването/националното турне на Бареков „България без цензура', което прерасна в политическа партия.

- Не изглеждате като човек, чийто бизнес може да бъде лесно взет?

- Не знам как изглеждам, но знам как изглеждаше Цецо през 2013-та. Той бе най-влиятелният човек в държавата, поне така твърдеше пред мен „на по питие или няколко питиета" и не мисля, че в този момент някой се е съмнявал в това.

- Защо не отказахте? Защо не спряхте да работите с ТВ7?

- Не можех. Към момента на „консултирането" ТВ7 дължеше солидна сума на нашата фирма за произведени и дори вече излъчени предавания. Според договора нямахме право да спрем да произвеждаме. Ако го бяхме направили щяха да прекратят договора едностранно поради неизпълнение и да не получим и стотинка. И така ние плащахме със собствени средства продукциите, защото телевизията не плащаше. И явно не е било случайно. Усещах, че това ще продължи безкрайно... Или приемахме условията му, или фалирахме. С други думи – бях консултиран, че натрупаното задължение може да бъде платено, след като прехвърлим бизнеса на друга фирма, която ще бъде ръководена от посочени от него лица.

- Какво се случи след това?

- Случи се точно както бе консултирано. Бизнесът бе прехвърлен, старите задължения погасени.

- Да разбираме, че са ви платили след като сте прехвърлили бизнеса?

- Да, точно така. Има куп документи, които го показват ясно.

- Как ще коментирате изказването на Василев, че е изнудван от вас с договор за наем подписан от Бареков?

- Пак повтарям, че в телевизията не бе възможно да се подпише договор без санкцията на Консултанта - всички го знаеха. Ще напомня на Цветан Василев, че непосредствено преди подписване на контракта Бареков поиска включването на допълнителна клауза, съгласно която при „възпрепятстване на дейностите на територията на комплекса или прекратяване на договора" от наша страна, ние дължим на телевизията близо 40 милиона лева неустойка.

- Но все пак сключихте договора?

- Да и ТВ7 започнаха регулярно да плащат по този договор.

Решихме, че това е най-удобният момент да се обърнем към международна одиторска компания, която да направи оценка и да продадем комплекса. Оценката бе готова и започнахме да търсим клиент.

На една от срещите ни Цветан прояви интерес към студията и предложи да „консултира" сделка и каза, че може да осигури фирма, която да ги закупи. Предложената цена бе по-ниска от посочената от одиторите, но аз я приех. В рамките на тази среща той посочи и адвоката, който да финализира сделката.

В процеса на работа по затваряне на сделката адвокатът изненадващо и без никакви аргументи обяви, че сделката е замразена.

Както се досещате и плащанията по договора за наем и техническо обезпечаване също бяха замразени.

Задълженията отново както преди година се натрупаха, а ние отново бяхме с вързани ръце. Трябваше да покриваме всички разходи, защото в противен случай дължахме близо 40 милиона неустойка.

- Какво предприехте в този случай?

- Отново бях в кабинета на 12-ия етаж, отново на по питие молих да плати вноските по договора. Той обеща, но плащанията така и не идваха. Така задълженията продължаваха да се трупат, а аз поемах всички плащания. Не можех да прекратя договора, защото Бареков сложи вече споменатата неустойка от почти 40 милиона лева. Поради което аз бях принуден да отправя нотариална покана за изплащане на дължимата сума.

- Това е спомената от Василев заплаха с несъстоятелност на ТВ7?

- Това е споменатата заплаха. След изпращането на поканата последва доста напрегната комуникация между нас. Аз защитавах законните права на нашата компания, защото виждах реалната опасност, че съвсем скоро можем да бъдем „консултирани" да прехвърлим собствеността върху комплекса в Герман безвъзмездно на Консултанта.

- Василев твърди, че е изнуден да купи комплекса, защото сте го заплашили?

- Датите на всички договори - и този за наем и този за продажбата на студията са сключени по времето на Орешарски. Доста нелепо звучи да са били плод на заплаха или изнудване.

След споменатата напрегната комуникация с Цецо се видяхме на по няколко питиета на 12-ия етаж на „Цар Борис III" 159. На тази среща той предложи нова, по-ниска цена за закупуване на комплекса.

Съгласих се и си стиснахме отново ръцете.

- Значи все пак сте се разбрали?

- Непосредствено преди сключване на сделката ми беше обяснено, че подписваме договор при условие, че приемам поредната неустойка. Трябваше да подпишем договор за депозит в КТБ с едногодишен срок, в който пише че не се допуска "ползване (теглене)", а при опит за разпореждане с парите се начислява шокиращата за нас неустойка в размер на 24% от депозираната сума. Нека читателите ви преценят кой е изнудван и кой е изнудвач.

- Наистина ли сте собственик на „Левски", както твърди Цветан Василев?

- Тук вече Василев казва истина. Аз съм собственик в „Левски".

- Как така? Официалният собственик на "Левски" е Спас Русев.

- Не мога да отрека, че притежавам джиро, на което седи моето име и това на Тодор Батков. Притежавам 100 акции на клуба от общо 750 000. Тодор ми ги подари за рождения ден пред пет години, за което искрено му благодаря!

- За какво, освен ТВ7, си говорехте на 12-ти етаж с Цветан Василев?

- Говорехме си за много неща, както в кабинета му така и на всички други места, на които сме се виждали. Говорехме си за спорт, всякакви актуални събития, политици и бизнесмени. Той обичаше да разказва за успехите си, за огромното си влияние, за плановете си, за своите врагове.

Накрая искам да обърна внимание на една важна подробност. Всички договори, за които Цветан говори, са сключени и реализирани по време на управлението на Орешарски. Ако е имало политически рекет, то тогава трябва да съм бил човек на Орешарски. Тук се извинявам на г-н Орешарски, че споменавам името му, защото дори не го познавам.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта