Аманда Горман стана звезда за една нощ

Тя чете свое стихотворение пред Джо Байдън 

Светът видя Аманда Горман на церемонията по встъпването в длъжност на 46-ия президент на САЩ Джо Байдън, на която тя рецитира поемата си “Хълмът, който изкачваме”.

22-годишната Горман е родена и израснала в Лос Анджелис. Започва да пише още като дете. Днес тя е най-младият поет, рецитирал на церемония по встъпване в длъжност на американски президент. Лично първата дама Джил Байдън, която следи работата є, убеждава церемониалния комитет, че Горман е най-добрият избор за тържествения момент.

Аманда веднага се превърна в истинска звезда в социалните мрежи, а продажбата на книгата є се увеличи значително.

Момичето е отгледано от майка си, която е работила като начален учител. Аманда има брат и сестра близначка, които също са активисти.

Като дете Горман има говорен дефект, поради което логопед є обръща специално внимание на произношението на всяка дума. Това є дава специално възприятие на звука и речевия ритъм.

Аманда започва да пише стихове като ученичка. На 14-годишна възраст започва да посещава Write Girl, неправителствена организация, която подкрепя писането на тийнейджъри в Лос Анджелис. На 16 - печели наградата за млад поет в родния си град, а през 2017-а - на национално ниво.

След като завършва училище, Аманда Горман постъпва в Харвардския университет, където учи социология и миналата година завършва с отличие.

През 2015 г. Аманда пусна първата си книга “Тази, за която храната не е достатъчна”. Сега подготвя две нови книги за издаване: сборник със стихове и книга за деца.

В поезията си Горман повдига въпроси за потисничеството, расовата дискриминация, феминизма и други важни теми.

Аманда Горман планира да се кандидатира за президент на САЩ през 2036 година.

Днес тя обича да експериментира със стила си на обличане, залагайки на ярки цветове и често показва модния си външен вид в социалните мрежи.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Шоубизнес