Американски изтребители прихванаха руски бомбардировачи Ту-95 край Аляска

Снимка: Архив

Два изтребителя на САЩ F-22 са прихванали и съпроводили два руски стратегически бомбардировача Ту-95 във въздушното пространство недалеч от крайбрежието на Аляска. Това става ясно от съобщение на Обединеното командване на въздушно-космическата отбрана на Северна Америка (NORAD), цитирано от Си Ен Ен.

Инцидентът е станал на 11 септември в 22 ч. местно време. Руските самолети са прихванати западно от брега на Аляска и са придружени от два други руски изтребителя Су-35.

„Руският самолет остана в международното въздушно пространство и в нито един момент не навлезе във въздушното пространство на САЩ или Канада“, се казва в съобщението на NORAD.

Добавя се, че прихващането се е случило в момента, в който руските бомбардировачи са били във въздушната зона за отбранителна идентификация на САЩ, което се простира на 200 мили от западния бряг на Аляска. Това е втори подобен случай за последния месец. На 1 септември американски F-22 прихвана руски бомбардировач до бреговете на Аляска. Тогава, обаче, руските Ту-95 не бяха ескортирани от американски изтребители.

 

Коментари

Задължително поле