Ангела Меркел се обяви против американските санкции срещу "Северен поток-2"

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че Германия няма да предприеме ответни мерки срещу решението на САЩ да наложат санкции на компаниите, строящи газопровода "Северен поток-2", предаде БТА.

Американският Сенат прие снощи бюджета за отбрана, съдържащ санкции срещу "Северен поток-2", предвиден да доставя руски природен газ до Германия. Не е ясно дали мерките биха забавили изпълнението на проекта.

"Не виждам друг начин, освен да водим разговори, за да дадем да се разбере, че не одобряваме това", каза Меркел, осъждайки екстериториалния характер на санкциите.

Пред Бундестага канцлерката каза също, че не е уведомена китайските власти да са отправяли някакви заплахи, ако китайската компания "Huawei" бъде изключена от разработването на 5G мрежата в Германия и отново подчерта, че е срещу изключването на конкретни компании. Не ми е съобщавано нищо за натиск от китайските власти, посочи Меркел.

Китайският посланик в Германия Кен Ву намекна миналата седмица, че страната му може да вземе ответни мерки, ако "Huawei" бъде изключен от разработването на мрежата, споменавайки милионите коли, които германски компании продават на китайския пазар.

Коментари

Задължително поле