Ангел Стаменов, Българската федерация по въздушни спортове: Парашутизмът не е опасен спорт

Ангел Стаменов, Българската федерация по въздушни спортове. Снимка: БТВ

Парашутизмът не е опасен спорт, напротив - в цялата авиационна индустрия се работи превантивно и в посока какво да правим, когато имаме извънредна ситуация. През 2017 г. в 40 държави са извършени над 7 млн. скока от над 1 млн. парашутисти, загиналите парашутисти за цял сват са 39 души. Това обясни Ангел Стаменов - парашутист, производител на парашути и председател на Българската федерация по въздушни спортове по БТВ, по повод инцидента, при който вчера загина канадски парашутист по време на учение по линия на НАТО край Чешнегирово.

Според Ангел Стаменов възможна причина за инцидента е, че при такива скокове с десантни парашути има сближение във въздуха. "Представете си 100 - 150 човека, които трябва да скочат в най-кратко време. Скача се от двете страни на самолета, става пренаселено и във въздуха, това е една от причините за инциденти при масови десанти", обясни Стаменов.

Той посочи още, че в армията има изключителна методика и много добри специалисти, но понякога стават грешки. "В зависимост от задачата, която изпълняват военните парашутисти, височината от която скачат е около 400 метра. Предполага се, че момчетата в армията просто трябва да изпълняват задача, независимо от времето", отбеляза още Стаменов.

Той обясни, че основният парашут може да не се отвори по много причини. "Може да имаме неправилно отделяне на парашутиста от самолета, може да имаме закачване на оборудването, както и други неща, които могат да се случат. Има ръчка, с която несработилият парашут се отваря, а с друга ръчка се отваря резервния парашут, който се намира в горната част на раницата", посочи още Ангел Стаменов.

"Според него новите модерни парашути са оборудвани изключително добре, подсигурени са с резервни осигурителни системи. "Има вариант, ако човек на успее при различна височина, малък компютър в парашута може да го активира и да го отвори", уточни експертът.

Коментари

Задължително поле